Izrael zbog SAD preispituje sporazum sa Kinom

Zvaničnici Šeste američke flote ističu da partnerstvo njihove mornarice sa Izraelom ostaje čvrsto (EPA)
Zvaničnici Šeste američke flote ističu da partnerstvo njihove mornarice sa Izraelom ostaje čvrsto (EPA)

Izraelski list Jerusalem Post piše da rastuća zabrinutost da bi brodovi američke mornarice mogli da se povuku iz luke Haifa, nakon što Kina preuzme kontrolu nad njom na osnovu sporazuma iz Šangaja, mogla da dovede do preispitivanja tog sporazuma.

Taj sporazum je 2015. godine potpisalo izraelsko ministarstvo saobraćaja sa kompanijom Šangaj International Port Group (SIPG), u kojoj Kina ima većinski udio.

Najveći izraelski lučki grad Haifa, redovno je domaćin zajedničkih vježbi američke i izraelske mornarice, a američki brodovi ga često posjećuju, međutim, otkako je potpisan sporazum u Šangaju, porasla je zabrinutost u oblasti obavještajnih i sigurnosnih pitanja koja je samo podstakla međuagencijska preispitivanja, navodi izraelski list.

Ovim sporazumom kompaniji SIPG garantovana je kontrola nad lukom u periodu od 25 godina.

Kineska kompanija je u taj projekat uložila dvije milijarde dolara i, prema navodima državnih medija, planira da taj lučki terminal u zaljevu pretvori u najveću luku u Izraelu.

SAD izrazila zabrnutost

Zvaničnici Šeste američke flote ističu da partnerstvo njihove mornarice sa Izraelom ostaje “čvrsto”.

“Za sada, nema izmjena naših operacija u Izraelu. Ne mogu da spekulišem o tome šta bi moglo, a šta ne da se dogodi 2021. godine”, kazao je komandant Kyle Raines za Jerusalem Post upitan da li bi očekivano prisustvo Kine moglo da utiče na operacije flote u Sredozemnom moru.

Taj izraelski list piše, međutim, pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata sa slučajem, da su američki sigurnosni zvaničnici zaobilazno izrazili zabrinutost izraelskim kolegama, te da je izraelska vlada, zbog toga, pokrenula “preispitivanje sporazuma na visokom nivou”, naročito među članovima kabineta za unutrašnju sigurnost.

Prema riječima jednog od tih izvora, nekoliko članova kabineta izrazilo je zabrinutost da izraelski kabinet za nacionalnu sigurnost nije pravilno ispitao osjetljiva infrastrukturna pitanja prije odobravanja tog sporazuma.

“Ne želite da odluka koja je navodno donijeta iz ekonomskih razloga, utječe na odnos Izraela sa američkom mornaricom”, kazao je taj izvor.

Izvor: Agencije


Povezane

Na početku odvojenih posjeta dva lidera, Kina pozvala na suzdržanost i mir u regiji nakon izraelskog udara na Siriju.

06 May 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO