Europski sud: Poljska mora ukinuti zakon o ranijem penzioniranju sudaca

S približavanjem nacionalnih izbora iduće godine, poljska Vlada pokazala je da omekšava stavove u vezi brojnih pitanja (EPA)
S približavanjem nacionalnih izbora iduće godine, poljska Vlada pokazala je da omekšava stavove u vezi brojnih pitanja (EPA)

Najviši europski sud odlučio je u ponedjeljak da Poljska mora odmah ukinuti zakon kojim su prisilno umirovljeni neki suci Vrhovnog suda, podvlačeći crtu pod spor između Varšave i Bruxellesa.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) ranije je pristala izmijeniti zakon kojim je spuštena dob za odlazak u mirovinu sudaca, nakon što je Europski sud pravde (ECJ) u listopadu donio privremenu mjeru protiv toga zakona.

Odluka od ponedjeljka znači da je presuda konačna, prenosi Hina.

Donji dom odobrio nacrt izmjene zakona

Donji dom poljskog parlamenta u kojemu većinu imaju konzervativci odobrio je krajem studenoga nacrt zakona o izmjeni spornog zakona o Vrhovnom sudu.

Učinio je to nakon što je ECJ, na kojemu je Europska komisija podigla tužbu protiv Poljske, prisilio potonju da odmah zaustavi svoju reformu po kojoj su suci iznad 65 godina života morali otići u mirovinu, kakvih je trećina na Vrhovnom sudu, među kojima i njegova predsjednica Malgorzata Gersdorf.

Odluka suda sa sjedištem u Luxembourgu dio je duge priče o reformi poljskog pravosuđa koju konzervativna nacionalistička vlada provodi od 2015. Bruxelles drži da promjene koje uvodi PiS krše načelo neovisnosti sudstva i ugrožavaju vladavinu prava u Poljskoj, zbog čega bi ta država mogla izgubiti pravo glasa u EU-u.

Dolaze izbori, Vlada omekšava stavove

Varšava brani svoju reformu pravosuđa ističući da je nužna radi suzbijanja korupcije i mreža naslijeđenih iz doba komunizma.

No, s približavanjem nacionalnih izbora iduće godine, poljska Vlada pokazala je da omekšava stavove u vezi brojnih pitanja.

Očekuje se da će predsjednik Andrzej Duda, veliki pristaša sporne pravosudne reforme, kasnije u ponedjeljak odobriti izmijenjeni zakon kojim se ukida odredba o ranijem odlasku u mirovinu sudaca Vrhovnog suda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO