EU i Afrika: Migracije spriječiti poboljšanjem uslova života

EU-Afrika samit, EU, Afrika
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker podsjetio je kako je Europa najveći investitor i trgovinski partner Afrike (EPA)

Narativ o afričkom kontinentu mora se mijenjati tako da se o njemu ne više ne govori samo u kontekstu migracija i ljudskih prava, nego i njegovog potencijala i investicija, složili su se afrički i europski čelnici na summitu EU-Afrika koji se u utorak održao u Beču.

Europski i afrički politički vrh okupio se u Beču, posljednjeg mjeseca austrijskog predsjedanja Europskom unijom, kako bi raspravljali o jačanju gospodarske suradnje dvaju kontinenata. 

Na skup je, osim političkih čelnika, stiglo nekoliko stotina predstavnika poslovnog svijeta. 

Iako Europa i dalje traži odgovore na migrantsku krizu koja se preselila na Mediteran, čelnici su na skupu naglasili kako migracije nisu bile tema njihovih susreta, te da se one mogu riješiti samo poboljšanjem životnih uvjeta u državama iz kojih migranti kreću. 

‘Ekonomski napredak nije u sukobu s razvojnom pomoći’

“U razgovoru s afričkim čelnicima saznao sam da smatraju kako se previše priča o migracijama i ljudskim pravima, a premalo o suradnji” dvaju kontinenata, kazao je na konferenciji za medije austrijski premijer Sebastian Kurz koji je uz Paula Kagamea, čelnika Ruande koja ove godine predsjeda Afričkom unijom, organizator summita, prenosi Hina.

“Ekonomski napredak nije u sukobu s razvojnom pomoći, no samo ona, bez održivog rasta, nije dugotrajno rješenje za Afriku”, kazao je Kurz. 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker podsjetio je kako je Europa najveći donator razvojne pomoći na svijetu, najveći investitor i trgovinski partner Afrike. 

“Vrijeme je da stvorimo partnerstvo na ravnopravnoj razini, temeljeno na zajedničkoj odgovornosti. Naše veze dugo su viđene kao odnos između onih koji daju i koji primaju, a posljednjih godina se to reduciralo na migracije. Ovaj summit nije o tome, nego o slavlju partnerstva jednakih između dva kontinenta”, poručio je Juncker i pozvao prisutne predstavnike poslovnog svijeta da “budu hrabri i snažnije investiraju u Afriku”. 

Kagame: Pravi napredak samo preko privatnog sektora

Kagame je na skupu istaknuo kako se pravi napredak u odnosu dvaju kontinenata može postići samo preko privatnog sektora i kako će jačanje međusobne razmjene biti u korist obiju strana.

Iz privatnog sektora u Beč su stigli predstavnici BMW-a, Nokije, Vodafonea, Siemensa, Deutsche Posta, te niza drugih tvrtki, banaka, investicijskih i inovacijskih organizacija.

Europa i Afrika prošle su godine zabilježili 245 milijardi eura razmjene.

Izvor: Agencije