Do jednakosti spolova na svijetu proći će 108 godina

Aktivisti pale svijeće tokom obilježavanja Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama (EPA)

U svijetu će za dostizanje jednakosti muškaraca i žena na ekonomskom planu biti potrebna dva vijeka, a za zatvaranje jaza u rodnoj ravnopravnosti u cjelini više od 100 godina, objavio je danas Svjetski ekonomski forum (SEF).

Žene su najravnopravnije u nordijskim državama, dok su države Balkana u gornjoj polovini rangiranih.

Najbolje je plasirana Slovenija na 11. mjestu, Bugarska je na 18., a Albanija na 34. mjestu. Srbija je 38. država svijeta po indeksu rodne ravnopravnosti, a potom slijede Hrvatska (59), Bosna i Hercegovina (62), Makedonija (66) i Crna Gora (69).

Blago sužavanje

Forum je saopćio kako je novi globalni izvještaj o rodnoj ravnopravnosti za 2018. godinu ukazao na blago sužavanje rodnog jaza i da je smanjenja rodne nejednakosti zabilježeno u 89 od 144 države koje su obuhvaćene istraživanjem i 2018. i 2017.

Inače, u izvještaju za 2018. je ukupno 149 država.

Island je desetu uzastopnu godinu svjetski šampion u rodnoj ravnopravnosti i ta evropska država je, prema izvještaju, uklonila 86 posto razlika između žena i muškaraca.

U grupi vodećih su i Norveška, Švedska i Finska a poslije nordijskog bloka slijede Nikaragva i Ruanda koje imaju bolje performanse od mnogih razvijenih država.

Posljednji po rodnoj ravnopravnosti u svijetu je Jemen, na 149. poziciji na listi.

Četiri kriterija

U izvještaju se navodi i kako je mali pomak na planu rodne jednakosti u 2018. zasjenilo pogoršanje nekih indikatora i žene su i dalje nedovoljno zastupljene u radnoj snazi i politici.

Samo 17 država na čelu ima ženu, a samo 18 posto ministara i 24 posto poslanika u svijetu su žene.

Ukoliko se jaz između žena i muškaraca nastavi smanjivati ovim tempom, bit će potrebno 108 godina za rodnu ravnopravnost na svim nivoima, a 202 godine da bi se dostigao ekonomski rodni paritet, procjenjuju stručnjaci Foruma.

Indeks rodne ravnopravnosti rađen je na osnovu četiri kriterija – ekonomske ravnopravnosti žena i muškaraca, ravnopravnosti u oblasti zdravlja, u domenu obrazovanja i prema zastupljenosti žena u politici.

Izvor: Agencije