Do jednakosti spolova na svijetu proći će 108 godina

Aktivisti pale svijeće tokom obilježavanja Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama (EPA)
Aktivisti pale svijeće tokom obilježavanja Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama (EPA)

U svijetu će za dostizanje jednakosti muškaraca i žena na ekonomskom planu biti potrebna dva vijeka, a za zatvaranje jaza u rodnoj ravnopravnosti u cjelini više od 100 godina, objavio je danas Svjetski ekonomski forum (SEF).

Žene su najravnopravnije u nordijskim državama, dok su države Balkana u gornjoj polovini rangiranih.

Najbolje je plasirana Slovenija na 11. mjestu, Bugarska je na 18., a Albanija na 34. mjestu. Srbija je 38. država svijeta po indeksu rodne ravnopravnosti, a potom slijede Hrvatska (59), Bosna i Hercegovina (62), Makedonija (66) i Crna Gora (69).

Blago sužavanje

Forum je saopćio kako je novi globalni izvještaj o rodnoj ravnopravnosti za 2018. godinu ukazao na blago sužavanje rodnog jaza i da je smanjenja rodne nejednakosti zabilježeno u 89 od 144 države koje su obuhvaćene istraživanjem i 2018. i 2017.

Inače, u izvještaju za 2018. je ukupno 149 država.

Island je desetu uzastopnu godinu svjetski šampion u rodnoj ravnopravnosti i ta evropska država je, prema izvještaju, uklonila 86 posto razlika između žena i muškaraca.

U grupi vodećih su i Norveška, Švedska i Finska a poslije nordijskog bloka slijede Nikaragva i Ruanda koje imaju bolje performanse od mnogih razvijenih država.

Posljednji po rodnoj ravnopravnosti u svijetu je Jemen, na 149. poziciji na listi.

Četiri kriterija

U izvještaju se navodi i kako je mali pomak na planu rodne jednakosti u 2018. zasjenilo pogoršanje nekih indikatora i žene su i dalje nedovoljno zastupljene u radnoj snazi i politici.

Samo 17 država na čelu ima ženu, a samo 18 posto ministara i 24 posto poslanika u svijetu su žene.

Ukoliko se jaz između žena i muškaraca nastavi smanjivati ovim tempom, bit će potrebno 108 godina za rodnu ravnopravnost na svim nivoima, a 202 godine da bi se dostigao ekonomski rodni paritet, procjenjuju stručnjaci Foruma.

Indeks rodne ravnopravnosti rađen je na osnovu četiri kriterija – ekonomske ravnopravnosti žena i muškaraca, ravnopravnosti u oblasti zdravlja, u domenu obrazovanja i prema zastupljenosti žena u politici.

Izvor: Agencije


Povezane

Dan žena širom regija obilježen je protestnim šetnjama sa kojih su se čule poruke nezadovoljstva položajem žena na Balkanu. Zvanični podaci ukazuju na njihovu nedovoljnu zastupljenost u politici i diskriminaciju u drugim sferama života. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO