Britanija sprema vojsku u slučaju neorganiziranog Brexita

Williamson je rekao da vojska nije dobila zvaničan zahtjev za pomoć (EPA)
Williamson je rekao da vojska nije dobila zvaničan zahtjev za pomoć (EPA)

Britanski ministar odbrane Gavin Williamson rekao je da će gotovo 3.500 vojnika biti u pripravnosti da pomognu vladi da izađe na kraj s mogućim poremećajima u slučaju da Britanija izađe iz Evropske unije bez postignutog sporazuma.

Williamson je rekao da vojska nije dobila zvaničan zahtjev za pomoć, ali da će držati u pripravnosti 3.500 pripadnika, uključujući redovnu vojsku i rezerviste da bi se podržao bilo koje odjeljenje vlade u hitnom slučaju koji bi im zatrebao, prenosi Beta.

Ubrzane pripreme

On je ovo izjavio u trenutku kada britanska vlada ubrzava pripreme za mogući neorganizirani Brexit, odnosno izlazak Britanije iz Evropske unije bez dogovora.

Očekuje se da britanski kabinet u utorak razmotri kako dvije milijarde funti (2,2 milijarde eura) vladinih sredstava raspodijeliti kako bi se ublažio potencijalni ekonomski haos.

U vrijeme kada je preostalo nešto više od 100 dana do izlaska Velike Britanije iz EU, ostaje nejasno da li će to biti s dogovorom ili bez dogovora, što bi moglo da izazove zastoj u saobraćaju i nestašicu u toj zemlji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO