Sjeverna Koreja: Konstantni neuspjeh SAD-a

SAD od 2014. godine pokušavaju da u Vijeću sigurnosti pokrenu pitanje poštovanja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji (EPA)

Uoči današnjeg glasanja u Ujedinjenim nacijama o prijedlogu rezolucije koja se odnosi na ljudska prava u Sjevernoj Koreji, novinska agencija te države KCNA je podsjetila je na neuspjeh Washingtona da to pitanje pokrene u UN-u prošlog mjeseca.

U izveštaju KCNA, uoči zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, podsjeća se da SAD, od 2014. godine, svake godine pokušavaju da u Vijeću sigurnosti pokrenu pitanje poštovanja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, prenosi južnokorejska agencija Jonhap. 

“Međutim, ove godine nije bilo tih pokušaja. Prijedlog SAD-a za razmatranje ”pitanja ljudskih prava” DPRK (Sjeverne Koreje) odbilo je nekoliko država članica Vijeća sigurnosti UN-a”, izvijestila je KCNA.

Arogantno ponašanje SAD-a

SAD su dobile podršku od samo osam zemalja tog 15-članog tijela, što je za jedan glas manje od broja neophodnog da bi formalna diskusija o tom pitanju bila započeta.

KCNA je, kako prenosi Jonhap, izvijestila da “mnogi mediji u azijskim, afričkim i zapadnim zemljama javljaju da su SAD, zbog arogantnog i arbitrarnog ponašanja u Vijeću sigurnosti UN-a, posramljene u očima svijeta”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO