Guess kažnjen s 40 miliona eura zbog geoblokiranja

Guess, tvrtka sa sjedištem u SAD-u sarađivala je u istrazi (Reuters)

Evropska komisija odlučila je u ponedjeljak kazniti tvrtku Guess, poznati modni brend, sa skoro  40 miliona eura globe zbog blokiranja internetske prekogranične prodaje i zadržavanja umjetno viših cijena u zemljama srednje i istočne Evrope u odnosu na zapadne članice EU-a.

Evropska unija je zabranila stavljanje barijera u internetskoj trgovini, geoblokiranja. Pojedine internetske trgovine nisu dopuštale prodaju u nekim zemljama članicama, što predstavlja diskriminaciju potrošača. Nova pravila o zabrani geoblokiranja na snazi su od 3. decembra.

Kazna smanjena za 50 posto

“Kroz ugovore o redistribuciji, Guess je pokušao spriječiti potrošače u EU-u da kupuju u drugim članicama EU-a, sprječavajući trgovce da reklamiraju i prodaju u inozemstvu. Tvrtka je na taj način uspijevala održavati cijene umjetno visokim, posebice u zemljama srednje i istočne Evrope. Zbog takvog ponašanja danas smo sankcionirali Guess. “rekla je povjerenica za tršišno natjecanje Margrethe Vestager.

Komisija je smanjila kaznu za 50 posto, na 39.821.000 eura, jer je Guess, tvrtka sa sjedištem u Sjedinjenim Državama sarađivala u istrazi.

Komisija je utvrdila da su Guessovi proizvodi u prosjeku za pet do deset posto skuplji u Bugarskoj, Hrvatskoj, Estoniji, Latviji, Litvi, Poljskoj, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji nego u zemljama zapadne Evrope.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO