Cavusoglu: Evropske zemlje zatvaraju oči pred ubistvom Khashoggija

Cavusoglu kaže da je američki predsjednik Donald Trump poručio Erdoganu da Washington radi na izručenju Fethullaha Gulena (Reuters)

Mnoge evropske zemlje zatvaraju oči na ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, izjavio je danas na konferenciji u Dohi turski minustar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, prenosi Reuters.

Šef turske diplomatije se tom prilikom osvrnuo na audio-snimak ubistva koji je u posjedu turskih vlasti, na kojem se, kako je rekao, jasno čuje da su ubice unaprijed planirale da likvidiraju kolumnistu Washington Posta i kritičara saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Khashoggi je ubijen 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, gdje je išao po dokumente potrebne za predstojeće vjenčanje.

Saudijska Arabija je nakon dugog negiranja da se zločin desio u zgradi konzulata, priznala da je Khashoggi ubijen u njenim prostorijama, ali tvrdi da Bin Salman nije imao saznanja o tome.

U subotu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovo je kritizirao objašnjenje Rijada o ubistvu, pošto su prethodno tvrdili da je Khashoggi izašao iz konzulata.

Američki Senat u četvrtak je usvojio deklaraciju u kojoj je Bin Salmana proglasio odgovornim za smrt Khashoggija, uprkos tome što ga predsjednik SAD-a Donald Trump i dalje podržava.

‘SAD rade na izručenju Gulena’

Cavusoglu je u Dohi još rekao da je američki predsjednik Donald Trump poručio Erdoganu da Washington radi na izručenju Fethullaha Gulena, optuženog da je 2016. godine vodio neuspio pokušaj državnog udara u Turskoj.

„Trump je u Argentini rekao Erdoganu da rade na izručenju Gulena i ostalih“, rekao je Cavusoglu na konferenciji u Dohi, osvrnuvši se na nedavni samit G20 u Buenos Airesu.

On je, također, izjavio da će Turska razmotriti saradnju sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, ako pobijedi na demoktarskim izborima u svojoj zemlji.

Turska u ratu u Siriji, koji je počeo 2011. godine, podržava Assadove protivnike.

Assad, čija je porodica na vlasti gotovo pet decenija, ostao je na vlasti zahvaljujući iranskoj i ruskoj vojnoj pomoći, no, veliki dio Sirije i dalje je van njegove kontrole.  

Govoreći o toj temi, Cavusoglu je još rekao da “vjeruje da američki predsjednik Trump razmatra povlačenje iz Sirije”.

Izvor: Agencije