Jedan od Khashoggijevih ubica je rekao: ‘Znam kako da režem…’

Ova nacija nije glupa i zna kako da postupa s onima koji su odgovorni za nešto, istakao je Recep Taayip Erdogan (Anadolija)

Na audio-snimku ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je Turska podijelila s američkim i evropskim zvaničnicima, jedan od izvršilaca zločina je rekao: “Znam kako da režem”, izjavio je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi Reuters.

On je ponovo kritizirvao Rijad za promjene stave u vezi toga kako je Khashoggi, kolumnista Washington Posta i kritičar saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra.

Khashoggi je u konzulat otišao kako bi prikupio dokumente uoči vjenčanja.

Njegovo ubistvo je izazvalo globalni bijes i narušilo reputaciju 33-godišnjeg Bin Salmana, koji praktično vlada Saudijskom Arabijom.

‘Svima smo dali da to čuju…’

Američki Senat u četvrtak je usvojio deklaraciju u kojoj je Bin Salmana proglasio odgovornim za smrt Khashoggija, uprkos tome što ga predsjednik SAD-a Donald Trump i dalje podržava.

“Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Francuska, Kanada… Svima smo dali da to čuju. Čovjek jasno kaže: ‘Znam kako da režem…’ Ta osoba je vojnik i sve se čuje na audio-snimcima”, rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu, ali nije dao dodatne detalje o snimcima.

Istanbulski glavni tužilac rekao je da je Khashoggi ugušen u konzulatu Saudijske Arabije, nakon čega mu je tijelo raskomadano.

Njegovi ostaci još nisu pronađeni.

Khashoggi je, prije nego što je ugušen, nekoliko puta rekao napadačima: “Ne mogu disati…”, objavio je u ponedjeljak CNN, citirajući izvor koji je, kako se tvrdi, pročitao kompletnu prepisku audio-snimka.

Saudijska Arabija tvrdi da prijestolonasljednik nije imao saznanja o ubistvu.

Nakon nekoliko kontradiktornih objašnjenja, Rijad je naknadno priznao da je Khashoggi ubijen, nakon što su pregovori o njegovom povratku u Saudijsku Arabiju propali.

‘Rijad misli da je svijet glup’

Erdogan je ponovo kritizirao objašnjenje Rijada o ubistvu, pošto su prethodno tvrdili da je Khashoggi izašao iz konzulata.

Te tvrdnje je pobila Khashoggijeva vjerenica, koja ga je čekala van zgrade, a koja je izjavila da se on, nakon ulaska, više nije pojavio.

“Princ [Bin Salman] kaže da je Jamal Khashoggi napustio konzulat. Je li Jamal Khashoggi dijete? Njegova vjerenica ga je čekala napolju. Oni misle da je svijet glup. Ova nacija nije glupa i zna kako da postupa s onima koji su odgovorni za nešto”, rekao je turski predsjednik.

Erdogan je u nekoliko navrata kazao da Turska neće napustiti slučaj, dok Trump želi da Washington ostane uz saudijsku vladu i Bin Salmana, uprkos procjeni Centralne obavještajne agencijde da iza Khashoggijevog ubistva stoji upravo prijestolonasljednik.

Izvor: Agencije