Bolton: SAD će se boriti protiv kineskog i ruskog uticaja u Africi

Bolton kritizirao Kinu i Rusiju (EPA)

Sjedinjene Države planiraju boriti se protiv brzog širenja kineskoga i ruskoga ekonomskog i političkog utjecaja u Africi, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton nazvavši poslovnu praksu dviju država “koruptivnom” i “predatorskom”.

Prioritet SAD-a bit će razvoj ekonomskih veza s regijom kako bi se stvorile mogućnosti za američke poslovne ljude i zaštitila nezavisnost afričkih zemalja zajedno s nacionalnim sigurnosnim interesima, rekao je u govoru na skupu Heritage Foundation.

“Konkurenti, velike sile Kina i Rusija brzo šire svoj financijski i politički utjecaj širom Afrike”, rekao je Bolton.

“Namjerno i agresivno ciljaju svojim ulaganjima na tu regiju kako bi postigli prednost pred SAD-om”, rekao je.

Američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping, čelnici dviju svjetskih najvećih ekonomija, nastoje riješiti trgovinske sporove koji potresaju tržišta.

“Kina koristi mito, netransparentne sporazume i strateško korištenje duga kako bi držala afričke zemlje vezane uz kineske želje i zahtjeve. Njihova su ulaganja protkana korupcijom”, rekao je Bolton.

Razvoj kontinenta

Glasnogovornik kineskog ministra vanjskih poslova Lu Kang u Pekingu je rekao da je kineska saradnja u Africi usmjerena pomoći u razvoju kontinenta te da je ondje pohvaljena.

“Kad govorimo o saradnji u Africi, najviše govorimo o tome što Afrika treba, poput poljoprivredne modernizacije”, rekao je Lu u obraćanju novinarima.

“No predstavnik SAD-a, osim što je govorio o potrebama SAD-a, nije razmišljao o Africi nego o Kini i Rusiji. To je vrlo zanimljivo”.

“Kina će nastaviti svoju prijateljsku obostrano korisnu suradnju s Afrikom, bez obzira na to što druga strana kaže”, dodao je.

Bolton je jednako tako kritizirao i Rusiju.

“Širom kontinenta, razvija svoje političke i ekonomske odnose malo se osvrćući na vladavinu zakona i odgovornu i transparentnu vlast”, rekao je.

Izvor: Agencije