Virginova turistička letjelica prešla rub svemira

Letlelica je dostigla visinu od 82 kilometra prije nego što je počela da se spušta (Virgin Galactic)

Virgin Galactic je saopštio je da je njegova svemirska letjelica namijenjena turistima danas dostigla visinu od preko 80 kilometara nad Zemljom, što ta kompanija smatra granicom svemira.

Beta prenosi da je Virginov svemirski brod “SpaceShipTwo” rano jutros po lokalnom vremenu uzletio pomoću avion nosača nad kalifornijskom pustinjom Mohave, nakon čega je pokrenuo svoje raketne motore.

Svemirska letjelica s dva test pilota brzo potom poletjela je uvis i izašla iz vidokruga posmatrača s tla.

Predstavnik misije Enrico Palermo rekao je da je letjelica dostigla visinu od 51 milje (82 kilometra) prije nego što je počela da se spušta i potom sletjela natrag na Zemlju.

Visina koju su dostigli bila je dovoljna da ljudska posada osjeti bestežinsko stanje i vidi zakrivljenost naše planete.

Novo poglavlje svemirskih putovanja

Virgin Galactic, kompanija britanskog milijardera Richarda Bransona, planira da vodi na kratke letove u svemir ljude koji plate kartu.

Ovo je bio prvi američki let s posadom izvan atmosfere od 2011. godine, a on, kako tvrde mediji, otvara novo poglavlje svemirskih putovanja, na koja će moći ići i turisti.

Do sada, preko 600 ljudi je uplatilo predujam za karte za buduće svemirske letove, a među njima je dosta zvijezda.

 

 

 

 

Let koji traje sat i po košta 250.000 dolara.

Nešto slično trebala bi ponuditi i kompanija Blue Origin, čija je letjelilca ranije došla na rub svemira, no, bez ljudske posade.

Prije četiri godine, Virginova letjelica se srušila tokom probnog leta, a tom prilikom je pilot povrijeđen, dok je kopilot poginuo.

Izvor: Agencije