Senat proglasio Bin Salmana odgovornim za ubistvo Khashoggija

Uprkos protivljenju američkog predsjednika Donalda Trumpa, senatori su večeras glasali za rezoluciju koja predviđa prekid podrške Sjedinjenih Američkih Država Saudijskoj Arabiji u ratu Jemenu.  

Anadolija javlja da je rezolucija usvojena sa 56 glasova za, dok je protiv bio 41 senator.

Nacrt rezolucije, koji su predložili nezavisni senator Bernie Sanders i republikanac Mike Lee, dobila je na popularnosti nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Ipak, većina republikanaca se usprotivila pomenutoj rezoluciji, tvrdeći da bi njenim usvajanjem “otišli predaleko”.

Rezolucija mora proći Senat ali i Predstavnički dom kako bi došla do Trumpovog stola gdje je mala vjerovatnoća da će biti i potpisana.

Glasajući za rezoluciju, senatori su se usprotivili Saudijskoj Arabiji i Trumpu, u jeku krize zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija. 

Frustracija zbog Bin Salmana i Bijele kuće

Senatori su, također, odobrili neobavezujući rezoluciju u kojoj se navodi da je za ubistvo Khashoggija odgovoran saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman. 

Večerašnje glasanje uslijedilo je više od dva mjeseca nakon ubistva Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, za koje je Trump okolišao reći ko je odgovoran.

Američke obavještajne strukture su zaključile da je Bin Salman u najmanju ruku bio upoznat sa zločinom, ali Trump je uporno stajao u odbrani azijske kraljevine. 

Frustracija zbog Bin Salmana i stava Bijele kuće primorala je nekoliko republikanskih senatora da podrže rezoluciju o Jemenu, kao opomenu dugogodišnjem američkom savezniku Saudijskoj Arabiji, dok ostali senatori odranije izražavaju zabrinutost zbog brutalnosti rata u siromašnoj zemlji. 

No, kako se navodi, malo je vjerovatno da će Bijela kuća uzeti u razmatranje rezoluciju o Jemenu.

Izvor: Al Jazeera i agencije