Rekordan broj novinara u zatvoru zbog obavljanja posla

Reutersovi novinari Wa Lone i Kyaw Soe Oo zatvoreni su prije godinu dana u Mijanmaru (EPA)

Rekordan broj novinara u svijetu nalazi se iza rešetaka zbog obavljanja svojeg posla, uključujući i dva Reutersova novinara, čije je zatvaranje u Mijanmaru izazvalo reakciju međunarodne zajednice, prema izvještaju objavljenom u četvrtak.

Zaključno s 1. decembrom, u svijetu je bio zatočen 251 novinar, napominje se u godišnjem izvještaju Komiteta za zaštitu novinara – CPJ.

Treću godinu zaredom više od polovice njih je u Turskoj, Kini i Egiptu, gdje vlasti optužuju novinare za protuvladine aktivnosti.

“Vidimo to sada kao trend”, naglasila je autorica izvještaja Elana Beiser te dodala kako je to sad “nova normalnost”.

Broj novinara zatvorenih pod optužbom za “lažne vijesti” popeo se na 28, od 21 koliko ih je bilo prošle godine te njih devet iz 2016. godine, navodi CPJ, čije je sjedište u SAD-u i neprofitna je organizacija koja promiče slobodu medija.

‘Timeov’ izbor ličnosti godine

Izvještaj je kritizirao američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog čestih karakterizacija negativnog izvještavanja kao “lažnih vijesti”; fraza koju, također, koriste drugi čelnici koji kritiziraju novinare, poput onih na Filipinima i u Turskoj.

Izvještaj je objavljen iste sedmice kada je magazin Time proglasio nekoliko novinara kao “osobu godine”.

Ta grupa novinara uključivala je i Reutersove novinare Wa Lone i Kyaw Soe Oo, koji su zatvoreni prije godinu dana u Mijanmaru, te saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije dva mjeseca.

Izvor: Agencije