Khamenei: SAD bi mogao izazvati građanski rat u Iranu

Ali Khamenei, Iran
Khamenei: 'Borba za oslobođenje Palestinaca obaveza je i islamski džihad' (EPA)

Iranski vjerski lider ajatolah Ali Khamenei upozorio je naciju na mogući plan Sjedinjenih Američkih Država da naredne godine izazovu građanski rat u Islamskoj Republici.

“Svi budite na oprezu, moguće je da Amerikanci imaju plan izazivanja rata u Iranu naredne godine”, kazao je on u obraćanju na skupu s porodicama poginulih iranskih vojnika na ratištima u Iraku i Siriji, prenosi Anadolija.

U obraćanju koje je prenijela iranska državna televizija, Khamenei je optužio SAD da u protekle dvije godine intenzivira pritisak na Iran.

“SAD planira ekonomskim sankcijama i izazivanjem sigurnosnih problema stvoriti podjele i izazvati rat u Iranu”, poručio je ajatolah i podsjetio na ranije izjave američkih zvaničnika, koji su najavljivali “vruće ljeto” u Iranu.

“Narod Irana mora biti u pripravnosti. Moguće su američke zavjere”, kazao je Khamenei.

Pojačane američke sankcije

Američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom u maju ove godine te uveo sankcije Iranu.

Evropska unija – Francuska, Njemačka i Velika Britanij, te Rusija i Kina, sve potpisnice međunarodnog sporazuma iz 2015. godine, koji je omogućio ukidanje sankcija, nastoje pronaći način kako ograničiti utjecaj američkih sankcija.

Američke sankcije se tiču transportnog, finansijskog i energetskog sektora Irana, a drugi su paket sankcija od kada je Trump povukao SAD iz sporazuma.

Izvor: Agencije