Donald Trump ne strahuje da će biti opozvan

Michael Cohen
Donald Trump i Vladimir Putin bili su ujedinjeni u mržnji prema Hillary Clinton, tvrdi Cohen (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da ne strahuje od opoziva, a da isplate koje je 2016. uoči kampanje za predsjedničke izbore njegov osobni odvjetnik Michael Cohen dao dvjema ženama ne krše zakone. 

“Teško je opozvati nekoga tko nije učinio ništa pogrešno i koji je stvorio najbolje gospodarstvo u povijesti naše države”, rekao je Trump u razgovoru za Reuters u Ovalnom uredu, prenosi Hina. 

“Nisam zabrinut, ne. Mislim da bi se ljudi pobunili da se to dogodi”.

Savezni istražitelji u New Yorku prošli su tjedan objavili kako je Trump naredio Cohenu da dvjema ženama isplati šesteroznamenkaste cifre kako ne bi progovorile o navodnim ljubavnim aferama s njim, uoči predsjedničke kampanje.

Potrebna dvotrećinska većina u Senatu

Istražitelji smatraju kako su te isplate prekršile zakone o prilozima u kampanji, definiranima kao vrijednosti dane da bi se utjecalo na rezultate izbora, koji moraju biti javni i ograničeni na 2,7 tisuća dolara po osobi. 

Demokrati smatraju kako bi takvo kršenje zakona bilo za opoziv, iako se neki čelnici stranaka u Kongresu pitaju je li to dovoljno težak zločin za pokretanje tog postupka.

Za to je potrebna većina u Zastupničkom domu u kojem će u siječnju kontrolu preuzeti demokrati.

No, za uklanjanje predsjednika potrebna je i dvotrećinska većina u Senatu koji ostaje pod kontrolom republikanaca.

Cohenu će u srijedu biti izručena presuda za ulogu u isplatama dvjema ženama – glumici u filmovima za odrasle Stormy Daniels i Karen McDougal.

Trump je odbacio tvrdnje da je imao afere s njima. 

Tvrdio da ne zna ništa pa priznao povrat novca

Ranije ove godine priznao je da je Cohenu vratio 130 tisuća dolara koje je on dao Daniels, pravog imena Stephanie Clifford.

Prije toga je tvrdio da ne zna ništa o tim isplatama. 

Trump je optužio Cohena da govori laži kako bi dobio manju zatvorsku kaznu.

Pozvao je da mu se izreče visoka kazna, a u utorak je kazao kako je trebao znati za zakone o financiranju kampanji. 

“Michael Cohen je odvjetnik. Pretpostavljao sam da zna što radi”, odgovorio je Trump na pitanje je li s Cohenom razgovarao o zakonima o financiranju.

Izvor: Agencije