Theresa May odgodila glasanje o Brexitu

Theresa May je, javlja Reuters, ostavila britanski plan napuštanja Evropske unije u zraku (EPA)

Britanska premijerka Theresa May odgodila je u ponedjeljak glasanje u Parlamentu o dogovoru s Europskom unijom o Brexitu, koje se trebalo održati u utorak.

Time je, kako javlja Reuters, ostavila britanski plan napuštanja EU-a u zraku.

Prema britanskoj agenciji, takav potez stvorit će kaos u britanskom razlazu s EU-om, s mogućim opcijama Brexita bez sporazuma, drugog referenduma o članstvu u EU ili ponovnih pregovora u posljednji čas oko sporazuma premijerke May.

U govoru pred parlamentom navela je kako su zastupnici i dalje protiv rješenja vezanog za uspostavljanje fizičke granice između Sjeverne i Republike Irske.

Smatra i da je njezin prijedlog sporazuma o razlazu Britanije i Unije “i dalje najbolji sporazum o kojem se može pregovarati”.

Corbyn: Nema funkcionalne vlade

Sama premijerka mogla bi se suočiti s velikim izazovima, a agencija AP konstatira kako je sve ukazivalo na to da bi May na glasanju u parlamentu doživjela veliki poraz.

Najave govore da su i konzervativni i laburistički zastupnici odlučili da ne podrže sporazum s EU.

Čelnik opozicijske Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio je da Ujedinjeno Kraljevstvo “više nema funkcionalnu vladu”.

“Vlada smatra da je sporazum Therese May o Brexitu tako katastrofalan da je odlučila poduzeti očajnički korak”, izjavio je Corbyn.

Evropski sud: Odluka o Brexitu može se povući

No, glasnogovornica Europske komisije priopćila je ranije kako je EU već ponudila Britaniji “najbolji i jedini mogući” izlaz i ne bi pregovarala o sporazumu o povlačenju odluke o Brexitu.

“Naše se stajalište nije promijenilo i što se tiče nas – Velika Britanija napušta EU 29. ožujka 2019. godine”, rekla je glasnogovornica Mina Andreeva.

U međuvremenu je i Europski sud pravde presudio da Velika Britanija može jednostrano povući svoju odluku o izlasku iz EU-a.

“Velika Britanija slobodna je jednostrano opozvati obavijest o namjeri da se povuče iz EU-ae”, navodi se u odluci Europskog suda pravde, prenosi Hina.

Izvor: Al Jazeera i agencije