ECJ: Britanija može jednostrano povući odluku u Brexitu

Brexit, Velika Britanija, EU
Ova odluka mogla bi osnažiti nade protivnika Brexita u održavanje novog referenduma o izlasku iz EU-a (EPA)

Britanski ministar za okoliš Michael Gove izjavio je u ponedjeljak kako ključno glasovanje u britanskom parlamentu o sporazumu o uvjetima izlaska Velike Britanije iz Europske unije neće biti odgođeno nakon odluke Europskog sud pravde, koji je presudio da Britanija može jednostrano povući svoju odluku o izlasku iz EU-a.

“Glasovanja će biti”, rekao je Gove za BBC.

“Alternative potpori tome sporazumu su ili mogući neizlazak iz Europske unije – pobjeda kampanje za Glas naroda i za ostrašćene zagovornike ostanka koji žele izigrati demokraciju – ili možemo imati situaciju s nepovoljnim okolnostima ili bez dogovora”.

Europski sud pravde (ECJ) u ponedjeljak je presudio da Velika Britanija može jednostrano povući svoju odluku o izlasku iz Europske unije, dan prije glasovanja u britanskom parlamentu o sporazumu koji je britanska premijerka Theresa May postigla s europskim dužnosnicima o uvjetima izlaska njezine zemlje iz EU-a.

Odluka u skladu s preporukom stručnjaka

“Velika Britanija slobodna je jednostrano opozvati obavijest o namjeri da se povuče iz Europske unije”, navodi se u odluci Europskog suda pravde, prenosi Hina.

Ta odluka mogla bi osnažiti nade protivnika Brexita u održavanje novog referenduma o izlasku iz Europske unije.

Odluka suda u skladu je s preporukom neovisnog pravnog stručnjaka, jednog od 11 koji savjetuju sud i čije je mišljenje prije tjedan dana objavio ECJ.

On je tada zaključio da Britanija može jednostrano promijeniti svoju odluku jer bi suprotno bilo inkompatibilno s pravilima EU-a da takve suverene odluke ovisi o suglasnosti drugih članica.

Pitanje britanskog prava na jednostranu odluku u obliku peticije prvo je škotskim sudovima postavila skupina zastupnika predvođena Andyjem Wightmanom koju je zanimalo može li Britanija jednostrano povući aktiviranje članka 50. ugovora EU, što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Britanije iz Europske unije.

Vlada: Pitanje od akademskog značaja

Pitanje je proslijeđeno početkom listopada Europskom sudu pravde (ECJ) koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku kako bi donio stajalište prije nego što Britanija napusti EU  29. ožujka 2019.

Britanska Vlada poručila je da je postavljeno pitanje od akademskog značaja jer nema namjeru promijeniti odluku o izlasku zemlje iz EU.

Unatoč tomu skupina škotskih zastupnika smatra da bi svi zastupnici u parlamentu morali znati sve opcije kad budu glasali o ugovoru o Brexitu.

Velika Britanija napušta EU 29. ožujka 2019. godine.

Izvor: Agencije