Video: Suzavac, hapšenja, povrijeđeni u Parizu

U neredima u Parizu tokom protesta pokreta “žuti prsluci” povrijeđene su 92 osobe, od kojih 14 policajaca, javio je AFP.

Tokom protesta su uhapšene najmanje 224 osobe, dok je dvadesetak stanica metroa zatvoreno.

Učesnici protesta ukrali su automatsku pušku iz policijskog vozila u centru francuske prijestolnice, javljaju francuski mediji.

Jedan demonstrant je iz parkiranog policijskog kamiona ukrao jurišnu pušku G36, navodi Figaro, a detalja o tom incidentu za sada nema.

Tokom protesta su uhapšene najmanje 224 osobe

Uhapšeni pripadnici krajnje desnice i krajnje ljevice

Prema podacima Uprave policije, najmanje 224 osobe su uhapšene u Parizu od jutros do kasnog popodneva, i to prije svega u okolini Jelisejskih polja, što je znatno veći broj nego na protestima prošle subote, kada su uhapšene 103 osobe.

Reuters prenosi da među uhapšenima ima pripadnika krajnje desnice i krajnje ljevice.

Sukobi su izbili kada je manja grupa demonstranata postavila barikade nasred ulica u centru Pariza i zapalila gume

Reuters je ranije javio da su dvije robne kuće u centru Pariza zatvorene, a neimenovani svjedok je rekao novinarima da vatrogasci gase požar u zgradi koja je zapaljena blizu Jelisejskih polja.

AP je prenio da su na ulicama Pariza na hiljade policajaca, a mediji prenose fotografije Trijumfalne kapije u magli od suzavca.

U Parizu su, treći vikend zaredom, izbili sukobi demonstranata i policije tokom protesta “žutih prsluka” zbog povećanja taksi na gorivo.

Vlasti sumnjaju u politizaciju protesta

Sukobi su izbili kada je manja grupa demonstranata postavila barikade nasred ulica u centru Pariza i zapalila gume.

Agencije su prenijele da je policija upotrijebila suzavac protiv demonstranata koji su pokušali da probiju sigurnosne kordone na Jelisejskim poljima.

Francuski zvaničnici strahuju da pristalice krajnje desnice i ljevice pokušavaju da se infiltriraju u pokret “žutih prsluka” koji protestiraju zbog povećanja taksi na gorivo, prenosi Reuters.

Policija je suzavac upotrijebila i protiv “žutih prsluka” ispred Trijumfalne kapije.

[Twitter/Thierrydu12 via Storyful]

Policija odstupila

Demonstranti su kamenicama zasuli policiju koja je zbog toga odstupila, što su okupljeni burno pozdravili, javlja AP.

Agencija navodi da je većina demonstranata mirno protestirala, ali da su među njima bile i grupe ljudi sa kapuljačama koje su ispred Trijumfalne kapije dovukli građevinski materijal, uključujući i daske, i sve su to zapalili.

Policija je tada upotrijebila vodeni top, a policija za razbijanje demonstracija suzavac.

AP navodi da je na Jelisejskim poljima raspoređeno nekoliko hiljada pripadnika policije

“Žuti prsluci” su u subotu pozvali na nove demonstracije i blokade puteva širom Francuske, uključujući i prijestolnicu, gdje su prošlog vikenda protesti postali nasilni.

U jutarnjim satima na Jelisejskim poljima, gdje je i predsjednička palata, okupilo se na stotine ljudi, a automobilima je zabranjen prilaz aveniji.

AP navodi da je na Jelisejskim poljima raspoređeno nekoliko hiljada pripadnika policije.

Sastanak francuskog premijera Edouarda Philippea i predstavnika demonstranata koji već sedmicama protestiraju zbog povećanja taksi na gorivo, nije u petak urodio plodom pošto su neki predstavnici “žutih prsluka” napustili razgovore.

Smanjenje poreza

Rekli su da dobijaju prijetnje i tražili da se razgovori prenose uživo na televiziji, što je vlada odbila.

Protestima vozača protiv povećanja poreza na gorivo pridružili su se farmeri, službenici, penzioneri i drugi u “žutim prslucima” – pokretu koji sada uključuje širok spektar građana koji protestiraju zbog visokih troškova života.

Njihova lista zahtjeva obuhvata smanjenje poreza, stvaranje skupštine građana, državnih subvencija kako bi se pomoglo kompanijama da povećaju zapošljavanje, veće penzije i veću nacionalnu minimalnu platu.           

Francuski premijer smatra da je razgovor sa preostalim demonstrantima bio koristan i da su njegova vrata otvorena ako “žuti prsluci” izaberu predstavnike.

Izvor: Al Jazeera i agencije