UN: Najmanje 1,5 miliona djece u CAR-u treba pomoć

UNICEF naglašava da se vjeruje da je na hiljade djece, uglavnom dječaka, u oružanim grupama (Al Jazeera)
UNICEF naglašava da se vjeruje da je na hiljade djece, uglavnom dječaka, u oružanim grupama (Al Jazeera)

Najmanje 1,5 miliona djece u ratom razorenoj Centralnoafričkoj Republici treba hitnu pomoć i zaštitu, saopćeno je iz Ujedinjenih naroda.

U novoj studiji Dječijeg fonda UN-a – UNICEF navodi se da je neuhranjenost djece glavni problem u zemlji, gdje je hiljade ljudi pobjeglo iz svojih domova zbog sukoba koji i dalje traju, prenosi Anadolija.

“Predviđa se da će se više od 43.000 djece starosti do pet godina suočiti s izuzetno povišenim rizikom od smrti zbog ozbiljne akutne pothranjenosti (SAM) tokom 2019. godine”, kaže se u izvještaju UNICEF-a.

Centralnoafrička Republika trpi “izuzetno alarmantan” nivo gladi, prema globalnom indeksu gladi za 2018. godinu.

UNICEF, također, naglašava da se vjeruje da je na hiljade djece, uglavnom dječaka, u oružanim grupama.

Djeci je potrebna sigurnost

“Na hiljade djece, uglavnom djevojčica, seksualno je eksploatirano i zlostavljano. Nesigurnost i nedostatak humanitarnog pristupa čine da je teško doći do tačnih brojki. Ta djeca očajnički trebaju nadu u pristojan život”, ističu iz UNICEF-a.

Iz fonda kažu da su, uprkos rastućoj krizi u Centralnoafričkoj Republici, međunarodna pažnja i podrška na kritično niskom nivou i da se mora povećati kako bi se zadovoljile potrebe najugroženijih kategorija stanovništva.

UNICEF je u izvještaju zaključio da je svoj djeci u Centralnoafričkoj Republici potrebna sigurnost, jer mjesta na koja idu da se zaštite, poput škola, bolnica i vjerskih objekata, sve su češće meta oružanih grupa.

Izvor: Agencije


Povezane

Ljekari u Centralnoafričkoj Republici upozoravaju na krizu. Sukobi u toj zemlji doveli su do manjka medicinskih potrepština, ali i osoblja, što direktno ugrožava život tek rođenih beba.  Prema UN-ovom izvještaju, ova je zemlja na drugom mjestu po smrtnosti novorođenčadi u svijetu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres u posjeti je Centralnoafričkoj Republici, gdje je pohvalio napore pripadnika mirovnih snaga na kontrolisanju nasilja i upozorio da bi sukobi između vjerskih grupa mogli da prerastu u genocid. Međutim, aktivisti ističu da UN ne čini dovoljno na kažnjavanju francuskih mirovnjaka i vojnika optuženih za seksualno zlostavljanje u toj zemlji.

Od početka godine u Centralnoafričkoj Republici ubijeno je 13 pripadnika mirovne misije Ujedinjenih nacija. Francuska od Vijeća sigurnosti traži povećanje kapaciteta misije, kako bi adekvatno mogla da reaguje na novi talas nasilja. Ali grupe za ljudska prava tvrde da to nije dovoljno.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO