Protest ‘žutih prsluka’ i u Holandiji, zatvoren parlament

Policija u Hagu zadržala je u pritvoru dva učesnika protesta, dok je jedan lider demonstranata zadržan u pritvoru u Maastrichtu (Anadolija)
Policija u Hagu zadržala je u pritvoru dva učesnika protesta, dok je jedan lider demonstranata zadržan u pritvoru u Maastrichtu (Anadolija)

Holandska policija zatvorila je parlamentarni kompleks u Haagu, nakon što se ispred njega okupilo gotovo 100 učesnika protesta protiv visokih cijena goriva, poznatih po nošenju žutih prsluka.

Pokret “žuti prsluci” počeo je u Francuskoj prije dvije sedmice, a proširio se i na Belgiju i Holandiju.

Prema navodima holandskih medija, policija u Haagu zadržala je u pritvoru dva učesnika protesta, dok je jedan lider demonstranata zadržan u pritvoru u Maastrichtu, prenosi AP.

Demonstranti u Haagu okupili su se ispred zgrade parlamenta kako bi protestirali protiv politika vlade.

Blokiran prolaz ka parlamentu

Nakon što su odbili pokušaje policije da ih premjesti u obližnji park, policija je blokirala prolaz ka parlamentu.

Potom su se pojedini učesnici protesta sklonili, a policajci na konjima i u vozilima udaljili su preostale demonstrante od zgrade parlamenta.

U Parizu su također, trećeg vikenda zaredom, izbili sukobi demonstranata i policije tokom protesta “žutih prsluka” zbog povećanja taksi na gorivo.

Sukobi su izbili kada je manja grupa demonstranata postavila barikade nasred ulica u centru Pariza i zapalila gume.

Izvor: Agencije


Povezane

U Francuskoj zbog povećanja poreza na gorivo protestuje približno 300.000 osoba. U Parizu je policija suzavcem i vodenim topovima rastjerivala demonstrante. Ima i povrijeđenih. Riječ je o nastavku prošlosedmičnih protesta, kada su poginule dvije osobe.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO