Vlada Češke sljedeće sedmice o izlasku iz Marakeškog sporazuma

Globalni kompakt, katalog mjera o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, poznat je i kao Marakeški sporazum (EPA)
Globalni kompakt, katalog mjera o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, poznat je i kao Marakeški sporazum (EPA)

Vlada Češke glasovat će sljedećeg tjedna o prijedlogu izlaska iz Globalnog kompakta Ujedinjenih naroda o migracijama, najavio je glasnogovornik socijaldemokrata (CSSD-a), manjinske stranke u vladajućoj koaliciji, prenosi Hina.

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je prošlog tjedna kako želi da se njegova zemlja povuče iz sporazuma UN-a o migracijama i da će o tomu razgovarati s koalicijskim partnerom.

Globalni kompakt, katalog mjera o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, poznat i kao Marakeški sporazum, nastao je pod okriljem UN-a.

Szijjarto: Ovo je izdaja Evrope

Proces sastavljanja tog dokumenta počeo je usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016., koju su prihvatile 193 zemlje članice UN-a, među njima i Hrvatska.

Globalni kompakt trebao bi biti potvrđen sljedećeg mjeseca u Maroku.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kazao je u utorak u Beču da je Globalni kompakt UN-a o migracijama istovjetan “izdaji Europe” jer ide protiv interesa naroda.

Mađarski šef diplomacije to je kazao na konferenciji za novinare koju je održao s potpredsjednikom Vlade Austrije Heinz-Christianom Stracheom.

Mađarski ministar vanjskih poslova istaknuo je da Globalni kompakt predstavlja “ozbiljnu prijetnju” Europi jer je “usmjeren prema legaliziranju ilegalne migracije kao temeljnog ljudskog prava”.

Mađarska neće glasati za taj prijedlog na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda koja će se održati sljedeće godine, rekao je o Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, iz kojeg su se povukle Austrija, Sjedinjene Države, Australija, a mogle bi to učiniti i Češka i Poljska.  

Uvođenje graničnih ograničenja

Szijjarto je zahvalio Austriji što također nije podržala UN-ov Kompakt.

Austrijski je potpredsjednik uzvratio pohvalama Mađarskoj, koja je, prema njegovu mišljenju, 2015. postavila primjer kako treba štititi šengenske granice Europe.

Izvješće “Soros–Sargentini” o stanju ljudskih prava u Mađarskoj, koje je u Europskom parlamentu predstavljeno u rujnu, Strache je nazvao ništavnim.

Ocijenio je da je u proces prihvaćanja tog dokumenta trebalo uključiti i glasove suzdržanih.

Szijjarto se u utorak susreo s načelnicima austrijskih gradova koji se nalaze duž mađarsko-austrijske granice i s njima razgovarao o uvođenju graničnih ograničenja.

Na sastanku u Gyoru, na zapadu Mađarske, Szijjarto je lokalnim čelnicima kazao da će poduzeti sve što je moguće kako bi se osiguralo “da se trenutačna situacija riješi na odgovarajući način”, prema izjavi Ministarstva, javlja agencija MTI.

Mađarska već uvela mjere

Također je kazao da je ulazak vozilima u Austriju neometan na 29 od 39 graničnih prijelaza.

O pravilima ulaska na preostalih deset graničnih prijelaza razgovarat će se sljedećeg tjedna na sastanku zajedničke radne skupine.

Rekao je da Austrija ne treba uvoditi nova ograničenja na svojim granicama jer je Mađarska već uvela mjere kojima sprječava ilegalni ulazak.

Istaknuo je da su obje zemlje dobile sredstva od Europske unije za izgradnju dodatnih pet graničnih prijelaza, među kojima se na jednom od njih gradi željeznica.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO