Video: Bijela kuća oduzela akreditaciju novinaru CNN-a

Jim Acosta, Donald Trump
Svijet je obišla snimka na kojoj Trump govori Acosti 'neodgojeni ste i grozna ste osoba' jer je ovaj nastavio postavljati pitanja (EPA)

Bijela kuća objavila je da je oduzela novinarsku akreditaciju CNN-ovom novinaru koji je učestvovao u razmirici s predsjednikom Donaldom Trumpom na konferenciji za medije.

“CNN se treba stidjeti zbog toga što Vi radite za njih. Vi ste neodgojena, grozna osoba”, rekao je Trump novinaru Jimu Acosti tokom brifinga u Bijeloj kući, održanog dan nakon američkih izbora, koji se održavaju na sredini predsjednikovog mandata.

“Dosta je, vratite mikrofon”, rekao je Trump Acosti nakon što se s njim posvađao zbog migrantske kolone koja iz Srednje Amerike ide prema američkoj granici.

“Kad objavljujete lažne vijesti, što CNN radi u velikoj mjeri, Vi ste neprijatelj naroda”, dodao je na kraju svađe s Acostom.

CNN podržao svog novinara

Novinar CNN-a, koji je već bio na meti milijarderovih napada, nastavio mu je postavljati pitanja o istrazi o ruskom uplitanju u američke izbore dok se predsjednik udaljavao od govornice, ne želeći dalje odgovarati.

Acosta je potvrdio da mu je uskraćen pristup Bijeloj kući.

U svom saopćenju televizijska mreža CNN nazvala je predsjednikove komentare “neameričkim” i podržala svog novinara.

“Slobodni mediji od vitalnog su značaja za demokratiju”, navode iz CNN-a.

Trump vrijeđao i druge novinare

Trump se tokom 90-minutne konferencije za medije obrušio na još neke novinare, pa je tako ušutkao i drugu novinarku CNN-a April Ryan, koja mu je htjela postaviti pitanje.

Optužio je i novinarku Afroamerikanku da je “rasistica” kad ga je upitala o njegovoj “nacionalističkoj” retorici koja ide naruku zagovornicima superiornosti bijele rase, a drugog novinara podrugljivo nazvao “ljepotanom”.

“Predsjednik Trump vjeruje u slobodu medija i očekuje i pozdravlja oštra pitanja o sebi i svojoj administraciji”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Ona je optužila Acostu da je rukama zadržao mladu zaposlenicu Bijele kuće kako bi je spriječio da uzme mikrofon, što je novinar opovrgnuo.

Izvor: Agencije