Mađarska neće praviti ustupke Sorosu

U Mađarskoj zakon važi za sve, uključujući Sorosev univerzitet, izjavio je glasnogovonik mađarske Vlade (EPA)
U Mađarskoj zakon važi za sve, uključujući Sorosev univerzitet, izjavio je glasnogovonik mađarske Vlade (EPA)

Mađarska Vlada potvrdila je da neće napraviti nikakav ustupak Srednjeeuropskom sveučilištu – CEU), koje je osnovao američki milijarder George Soros, a čiji je pravni status više od godinu dana neriješen zbog promjena u zakonu o visokom obrazovanju, prenosi Reuters.

“U Mađarskoj zakon važi za sve, uključujući Sorosevo sveučilište”, izjavio je glasnogovornik Vlade Zoltan Kovacs za dnevnik Magyar Hirlap.

On je istaknuo da “nitko ne može uživati privilegije”.

“Ako druga strana sveučilišta mogu ispuniti uvjete iznesene u zakonu, onda će ih i CEU morati ispuniti, umjesto da od toga pravi političko pitanje”, zaključio je Kovacs.

Nakon što mu je prije pola godine zaprijećeno zatvaranjem, CEU je potpisao sporazum s gradom Bečom da otvori novu ispostavu u tom gradu.

I Fond za otvoreno društvo na meti

“CEU je potpisao MoU [Memorandum o razumijevanju] s gradom Bečom i raduje se suradnji s predstavnicima grada koji će tamo otvoriti kampus. Smatramo kampus u Bard Collegeu u New Yorku prvom ispostavom, a Beč će biti druga”, potvrdio je tada CEU.

U međuvremenu je mađarski premijer Viktor Orban proglasio Sorosa “državnim neprijateljem”.

CEU se našao u središtu političke oluje prošle godine, kad je Mađarska uvela oštrije uvjete za dodjelu akreditacija stranim sveučilištima.

Na meti se našlo i Sorosev Fond za otvoreno društvo, koji podržava neke od nevladinih organizacije na meti antiimigracijske politike premijera Orbana.

Izvor: Agencije


Povezane

Taj privatni univerzitet, čije je glavno sjedište u Budimpešti i na kampusu Bard Collegea u državi New York, potpisivanjem sporazuma omogućuje otvaranje svoje treće ispostave.

10 Apr 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO