Istraživanje: Znatan broj Nijemaca zagovara ksenofobiju

Više od trećine Nijemaca smatra da su stranci naselili njihovu zemlju do te mjere da predstavljaju opasnost (EPA)
Više od trećine Nijemaca smatra da su stranci naselili njihovu zemlju do te mjere da predstavljaju opasnost (EPA)

Istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je da znatan broj građana te zemlje zagovara ksenofobiju.

Prema istraživanju provedenom na Univerzitetu u Leipzigu, jedna od tri osobe na zapadu zemlje i jedna od dvije na istoku zagovara ksenofobične ideje.

Ti podaci jasno pokazuju da se ksenofobija znatno povećava ako se krene od zapada zemlje prema njenom istočnom dijelu.

Također, 56% ispitanika u toj studiji reklo je da se “osjećaju strancima u svojoj zemlji zbog prisustva muslimana”, javlja Anadolija.

Prema istom istraživanju, svaka druga osoba odgovorila je da podržava zabranu ulaska muslimanima u Njemačku.

Studija je pokazala da 36,6% Nijemaca smatra da su stranci naselili njihovu zemlju do te mjere da predstavljaju opasnost.

Policija čuva sinagoge i džamije

Bekir Altas, generalni sekretar Islamske zajednice Milli Gorus (IGMG), komentirajući rezultate istraživanja, rekao je da je ksenofobija u Njemačkoj dostigla alarmantan nivo, dodajući da bi političari u toj zemlji trebali što prije preduzeti određene mjere kako bi spriječili takav trend.

Upozorio je da islamofobiju, antisemitizam i rasizam iz dana u dan podržava sve više njemačkih građana, napominjući da je potrebno voditi “mudru i integrirajuću politiku”.

“Njemačka je liberalna i demokratska zemlja. Međutim, čini se da je potrebno ponovo potcrtati ovakvu tvrdnju”, rekao je Altas.

Istakao je da je sramotno što čak i danas sinagoge u Njemačkoj moraju čuvati policajci, dodajući da ni muslimani više ne žele stalno biti u situaciji kada je i dalje potrebno da policija čuva njihove džamije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO