Hronologija: Najsmrtonosniji pohodi u SAD-u

Teroristički napadi od strane desničara u SAD-u i Evropi, do sada se ne povezuju direktno sa vjerskom motivacijom (EPA)
Teroristički napadi od strane desničara u SAD-u i Evropi, do sada se ne povezuju direktno sa vjerskom motivacijom (EPA)

Od najsmrtonosnijih pucnjava u Sjedinjenim Američkim Državama, tri su se dogodile od oktobra 2017. godine.

U februaru 2018., naoružani napadač otvorio je vatru u srednjoj školi u jugoistočnoj Floridi, te ubio najmanje 17 osoba, dok ih je povrijedio više od 12.

Početkom novembra 2017., najmanje 26 osoba ubijeno je u pucnjavi tokom crkvene molitve u Sutherland Springsu u Teksasu.

Guverner Greg Abbott to krvoproliće nazvao je najvećom masovnom pucnjavom u historiji države.

Ona se dogodila oko mjesec nakon što je Stephen Paddock otvorio vatru na posjetioce koncerta u “Mandalay Bay Resort and Casinu” u Las Vegasu i tom prilikom ubio 58 osoba, te ranio preko 500.

Ova tri događaja su među najsmrtonosnijim u Sjedinjenim Američkim Državama od 1949. godine.

Evo pregleda napada u SAD-u s najvećim brojem žrtava tokom proteklih 30 godina.

Mandalay Bay, Las Vegas (2017.): 58 mrtvih

 • Napadač Stephen Paddock otvorio je vatru na masu posjetilaca festivala country muzike u Mandalay Bay Resort and Casinu, te tom prilikom ubio 58 osoba, a ranio preko 500. 

Noćni klub Pulse (2016.): 49 mrtvih

 • Teško naoružani muškarac usmrtio je 49 osoba u noćnom klubu s homoseksualcima u Orlandu u junu 2012. godine. Napadač, američki državljanin Omar Mateen, ubijen je u razmjeni vatre s policijom. Bio je odan Islamskoj državi, koja je kasnije preuzela odgovornost za napad.

Univertitet Virginia (2007.): 32 mrtvih

 • Dvadesettrogodišnji student, južnokorejski državljanin Seung-Hui Cho, u smrtonosnom pohodu na Univerzitetu Virginia Tech u aprilu 2007., ubio je 27 studenata i pet profesora, nakon čega je izvršio samoubistvo.

Sutherland Springs, crkva u Teksasu (2017.): 26 mrtvih

 • Naoružani napadač otvorio je vatru u crkvi tokom nedjeljne mise u malom teksaškom gradu Sutherland Springsu. Ubio je najmanje 26, a ranio 20 osoba. Najmlađa žrtva imala je pet godina.

Sandy Hook (2012.): 26 mrtvih

 • Dvadesetogodišnji američki državljanin Adam Lanza u decembru 2012. je ubio svoju majku, a poslije toga još 20 djece i šest odraslih osoba u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu. Poslije je sam sebi oduzeo život.

Restoran u Teksasu (1991.): 22 mrtvih

 • U oktobru 1991. godine, 35-godišnji George Hennard, državljanin SAD-a, ubio je 22 osobe u restoranu u gradu Killeenu, nakon čega je izvršio samoubistvo.

Srednja škola u Floridi (2018.): 17 mrtvih

 • Bivši student otvorio je vatru u Srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u jugoistočnoj Floridi, ubivši najmanje 17 osoba.

San Bernardino (2015.): 14 mrtvih

 • Američki državljanin Rizwan Farook i njegova supruga, Pakistanka Tashfeen Malik, koja je imala dozvolu boravka u SAD-u, izvršili su masakr na zabavi u centru za socijalni rad u San Bernardinu (Kalifornija). Život je izgubilo 14 osoba, a povrijeđeno ih je 22. Policija je ubila oba napadača.

Vojna baza Fort Hood (2009.): 13 mrtvih

 • U novembru 2009., psihijatar američke vojske Nidal Hasan u vojnoj fazi u Killeenu ubio je 13 osoba, a ranio 42.

Imigrantski centar u New Yorku (2009.): 13 mrtvih

 • Vijetnamski imigrant Jiverly Antares Wong u aprilu 2009. je u Binghamtonu ubio 13 osoba, a poslije toga je sebi oduzeo život.

Zapovjedništvo mornarice u Washingtonu (2013.): 12 mrtvih

 • Otpušteni pripadnik američke mornarice, američki državljanin Aaronb Alexis, u septembru 2013. nasumice je pucao po ljudima u zapovjedništvu mornarice u Washingtonu. Prije nego što je policija zaustavila njegov pohod i ubila ga, nanizao je 12 žrtava.

Aurora, Colorado (2012.): 12 mrtvih

 • James Holmes, američki građanin rođen u Kaliforniji, ušao je u kino u Aurori (Kolorado) za vrijeme premijere filma o Batmanu, otvorio vatru i aktivirao suzavac. Ubijeno je 12 osoba, a 70 je povrijeđeno. Holmes je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Srednja škola Columbine (1999.): 13 mrtvih

 • Dva američka tinejdžera, Eric Harris i Dylan Klebold, zapucali su u srednjoj školi Columbine u Littletonu (Kolorado), te ubili 12 kolega iz razreda i nastavnika. Poslije su izvršili samoubistvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO