Demokrate traže Trumpove odgovore zbog smjene tužioca

Odluku po kojoj Sessions više nije glavni državni tužilac Trump je objavio na Twitteru (EPA)

Demokratski zastupnik i vjerojatni budući čelnik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma američkog Kongresa Jerry Nadler zatražio je od Bijele kuće odgovor na pitanje zbog čega je predsjednik Donald Trump prisilio glavnog državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa na ostavku i što to znači za istragu o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore, prenosi agencija dpa.  

“Amerikanci odmah moraju dobiti odgovore na pitanje što stoji iza Trumpove smjene Sessionsa iz Ministarstva pravosuđa. Zbog čega je predsjednik poduzeo ovu smjenu i tko ima ovlasti nad istragom posebnog istražitelja [Roberta] Muellera? Držat ćemo ljude odgovornima”, napisao je Nadler na svom Twitter profilu.

Nadler je trenutno glavni demokrat u odboru za pravosuđe Zastupničkog doma i vjerojatno će u siječnju postati njegov predsjednik, čime će dobiti ovlasti nadzora.

‘Predsjednik nešto skriva’

Glavni demokrat u Senatu Chuck Schumer zatražio je od Matthewa Whitakera, novog državnog odvjetnika, da se isključi iz nadgledanja istrage o ruskom uplitanju u američke izbore.

“Uzmu li se u obzir njegovi raniji komentari o tomu da se ne financira i ograniči Muellerova istraga, g. Whitaker treba biti isključen iz nadzora sve vrijeme dok je na dužnosti državnog odvjetnika. Jasno je da predsjednik nešto skriva”, napisao je Schumer na Twitteru.

Whitaker je bio komentator za pravosuđe TV mreže CNN u 2017. godini, kada je napisao članak pod naslovom “Muellerova istraga Trumpa ide predaleko”, u kojem je izričito tražio da se iz istrage isključe Trumpove financije i financije njegove obitelji.

Prije Trumpove objave da će on naslijediti Sessionsa na mjestu glavnog državnog odvjetnika bio je predstojnik Sessionsova ureda.

Zatraženo da podnese ostavku

Američki glavni državni odvjetnik Sessions podnio je nešto ranije tijekom dana ostavku na zahtjev predsjednika Trumpa, koji mu zamjera što se isključio iz istrage o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore 2016.

Odluku po kojoj Sessions više nije glavni državni odvjetnik Trump je također objavio na Twitteru.

“Zahvaljujem glavnom državnom odvjetniku Jeffu Sessionsu na njegovoj službi i želim mu dobro! Trajna zamjena bit će nominirana uskoro”, napisao je Trump na Twitteru, prenosi agencija dpa.

Američki mediji objavili su pismo u kojem Sessions navodi kako je takav potez od njega zatražen.

Miješanje u istragu o ruskom uplitanju u izbore

Sessions je izgubio predsjednikovo povjerenje jer je tražio izuzeće u istrazi ruskog uplitanja u američke izbore 2016. zbog svojih kontakata s veleposlanikom.

Trump je smatrao da je njegovo izuzeće otvorilo vrata imenovanju Muellera, koji je preuzeo istragu vezanu uz rusko uplitanje i eventualnu povezanost Trumpova izbornog stožera s Moskvom.

I čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi odmah je reagirala na ostavku ocjenom da je to “očiti pokušaj” potkapanja i okončanja Muellerove istrage.

U izjavi na Twitteru pozvala je Whitakera da se izuzme iz istrage i poručila kako “Kongres mora poduzeti hitnu akciju da zaštiti vladavinu prava i cjelovitost istrage”.

Izvor: Agencije