Bijela kuća: Istraga o ruskom uplitanju u izbore nastavlja

Sessions je izgubio predsjednikovo povjerenje, iako je ostao vjeran programu Bijele kuće (EPA)

Istraga posebnog tužitelja Roberta Mullera o navodnom ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. nastavit će se unatoč promjenama u Ministarstvu pravosuđa, objavila je glasnogovornica Bijele kuće.

“To je kontinuirani posao, Muellerova istraga će se nastaviti”, rekla je Kellyanne Conway Fox Newsu.

Dodala je da se otkaz glavnom državnom tužiocu Jeffu Sessionsu “već duže vremena očekivao” i da je njegov odnos s predsjednikom Donaldom Trumpom “bremenit”.

Po njenim riječima, Sessionsov zamjenik Rob Rosenstein ostat će na svom položaju, a ministarstvo će privremeno preuzeti Matt Whitaker koji je bio predstojnik Sessionsova ureda.

Sessions je u srijedu podnio ostavku na zahtjev predsjednika Trumpa koji mu zamjera što se isključio iz istrage o ruskom upletanju u predsjedničke izbore 2016.

Izgubio Trumpovo povjerenje

Fox News pročitao je pismo u kojem Sessions navodi kako je takav potez od njega zatražen.

Sessions je izgubio predsjednikovo povjerenje, iako je ostao vjeran programu Bijele kuće. Session je tražio izuzeće u istrazi ruskog uplitanja u američke izbore 2016. zbog svojih kontakata s ruskim ambasadorom.

Trump je smatrao da je njegovo izuzeće otvorilo vrata imenovanju Roberta Muellera, koji je preuzeo istragu vezanu uz navodno rusko uplitanje i eventualnu povezanost Trumpova izbornog štaba s Moskvom.

Sessionsov nasljednik Whitaker je bio komentator za pravosuđe tv mreže CNN u 2017. kada je napisao članak pod naslovom “Muellerova istraga Trumpa ide predaleko”, u kojem je izričito tražio da se iz istrage isključe Trumpove financije i financije njegove obitelji. 

Izvor: Agencije