Analiza: Kako će demokrate parirati Trumpu

Lideri demokrata, barem za sada, izjavljuju da im opoziv Donalda Trumpa nije na dnevnom redu (EPA)
Lideri demokrata, barem za sada, izjavljuju da im opoziv Donalda Trumpa nije na dnevnom redu (EPA)

Vrijeme dominacije jedne stranke u Washingtonu je završeno, barem u naredne dvije godine, nakon što je Demokratska stranka osvajanjem većine u Zastupničkom domu američkog Kongresa došla u poziciju da bolje parira predsjedniku Donaldu Trumpu, prenose američki mediji.

Još nije jasno kako će to izgledati, ali američki mediji već ukazuju na moguće korake koji bi demokrati mogli – ili nikako ne bi smjeli – poduzeti.

Republikanci su zadržali većinu u Senatu, ali će demokrati sada moći spriječiti usvajanje zakona u skladu s Trumpovom političkom agendom.

Međutim, nakon osam godina, koliko su proveli kao manjina u oba kongresna doma, i uz želju da za dvije godine osvoje i Bijelu kuću, demokrati sada moraju dokazati da ono što ih zanima nije osveta, iako su tome mnogi skloni, nego vođenje države, prenose agencije.

Poželjna i podrška republikanaca

Čak i demokratima naklonjeni The Washington Post ukazuje na opasnost da revanšizam od stranke otjera mnoge koji su za nju glasali, jer, umjesto političkih igara, očekuju rješavanje konkretnih problema, kao što su zdravstveno osiguranje, posao, pristojne zarade i jednake životne šanse za sve.

Lideri demokrata kažu da će odmah krenuti s konkretnim inicijativama, kao što su sniženje troškova zdravstvene zaštite, otvaranje radnih mjesta ulaganjem u infrastrukturu, kao i velika “metla” u politici, koja bi podrazumijevala više etike i poštenja u izbornim kampanjama.

Za takve popularne mjere mogu računati i na podršku nekih republikanaca u Kongresu, a i predsjednik Trump se ranije o njima povoljno izjašnjavao.

Tome bi se mogli pridodati i zajednički dogovor oko proračuna, podizanja minimalne plaće i plaćanja prekovremenog rada, kao i davanja legalnog statusa djeci ilegalnih imigranata koja su rođena na tlu SAD-a, što većina Amerikanaca podržava.

Neke druge inicijative, međutim, kao što su jedinstveni sustav zdravstvene zaštite, širi pristup visokom obrazovanju ili reforma agencije za imigraciju, demokrati neće moći provući sami, a bez suradnje sa Senatom sve može završiti kao još jedna politička svađa – bez ikakvih rezultata.

Osjetljiva tema Trumpovog opoziva

The New York Times se slaže da demokrati moraju biti vrlo obazrivi da ne povlače neke poteze, koliko god ih pozdravili njihovi birači, što se prije svega odnosi na pokretanje istrage o predsjedniku Trumpu i članovima njegove administracije.

Zastupnički dom može tražiti uvid u Trumpove porezne prijave ili zahtijevati istragu o njegovom poslovnom imperiju, ali demokrati moraju i dokazati da tu postoji sukob interesa i uvjeriti javnost da je sve to vrijedno napora.

Još jedna omiljena tema u redovima demokrata – pokretanje postupka opoziva predsjednika Trumpa – također je suviše osjetljiva da bi se tek tako otvarala, jer može produbiti podjele u društvu, zbog čega im njujorški list savjetuje da pričekaju kraj istraga koje posebni savjetnik Robert Mueller vodi o Trumpovim vezama sa strancima.

Lideri demokrata, barem za sada, izjavljuju da im to nije na dnevnom redu.

The Washington Post konstatira da je i dalje puno pitanja čije se pokretanje očekuje od demokrata – briga o djeci, profesionalna obuka, reforma kaznenog zakonodavstva, propisi o financiranju izborne kampanje – ali ih, također, poziva da se fokusiraju na ono što je moguće u prvih 100 dana novog saziva Zastupničkog doma.

Može li predsjednik promijeniti stav?

S druge strane, The New York Times primjećuje da se Trump kao političar dosad pokazao fleksibilnijim od mnogih i da je spreman promijeniti stav, nimalo zabrinut hoće li zbog toga ispasti nedosljedan.

U tom smislu ne bi trebalo iznenaditi ni ako bi on po nekim pitanjima surađivao s demokratima i po cijenu da razljuti neke republikance.

Ono što demokrati budu učinili u vezi s pokretanjem istrage protiv Trumpove administracije ili njegovog opoziva pokazat će može li biti te suradnje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO