Trump upozorio demokrate da ne koriste većinu protiv njega

Trump je zaprijetio da bi Senat, koji kontroliraju republikanci, mogao pokrenuti istragu protiv demokrata (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je demokrate da ne koriste svoju novu većinu u Zastupničkom domu da pokreću istrage protiv njegove administracije.

Na svom Twitter-nalogu napisao je da, ako oni to učine, onda bi Senat, koji kontroliraju republikanci, mogao pokrenuti istrage protiv demokrata, prenio je AP.

Trump je rekao da, ako demokrate planiraju rasipati novac građana koji plaćaju porez pokretanjem istraga na nivou Zastupničkog doma, onda će republikanci vjerovatno biti primorani razmotriti pokretanje istraga o curenju povjerljivih informacija i drugim stvarima na nivou Senata.

Također je rekao da dvije strane mogu igrati igru, prenosi Tanjug.

 

 

Zasad je nejasno na koje je curenje informacija Trump mislio.

Na pitanje o potencijalnim istragama savjetnica iz Bijele kuće Kellyanne Conway izjavila je da nema pitanja zbog kojih bi predsjednik bio nervozan.

Kontrola demokrata

Demokrati su preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa na američkim izborima održanim u utorak, pokazali su neslužbeni rezultati, dok su republikanci zadržali većinu u Senatu.

Prema posljednjim rezultatima, koje donosi AP, Demokratskoj stranci u Zastupničkom domu Kongresa pripada 219 mandata, što znači da imaju dovoljno za većinu u domu koji ima 435 zastupnika, dok Republikanska stranka trenutno ima 193 zastupnika. Kad je riječ o Senatu, republikanci imaju dovoljnu većinu, odnosno 51 mjesto, dok su demokrati na 43 mandata.

Republikanci su dosad u cijelosti kontrolirali Kongres. U Senatu su imali tijesnu većinu (51:49), pa se očekuje da će taj rezultat povećati za mjesto ili dva.

Zastupnički dom, u kojem su u dosadašnjem sazivu imali komotnu većinu (236:193), republikanci su izgubili kao što se i očekivalo, ali taj poraz neće ispasti katastrofalan, konstatira dpa.

Kompletan sastav Zastupničkog doma i Senata bit će poznat tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje i dođu rezultati. Procjene su da će demokrati imati 229 mjesta, a republikanci 206 u Zastupničkom domu.

S većinom u Zastupničkom domu demokrati će imati mogućnosti istražiti Trumpove porezne prijave, moguće sukobe interesa i navodne veze s Rusijom u kampanji 2016. Također će moći srezati neke njegove zakonodavne ambicije ili nastojanja, poput onog da izgradi zid na granici s Meksikom.

Izvor: Agencije