Obama o izborima u SAD-u: Ovo je tek početak

Barack Obama je ukorio senatore koji imaju sve više pristalica među generacijom milenijaca, piše autorica (EPA)
Barack Obama je ukorio senatore koji imaju sve više pristalica među generacijom milenijaca, piše autorica (EPA)

Bivši američki predsjednik Barack Obama ocijenio je danas da su rezultati izbora tek “početak” nakon što je Demokratska stranka ponovo preuzela kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa SAD-a, prenijela je Beta.

“Nastavljamo posao”, rekao je Obama, koji je dodao da se promjene do kojih se želi doći ne mogu ostvariti samo jednim izborima, ali je to početak.

Bivši predsjednik iz reda demokrata, koji se povukao iz političkog života otkad je nakon pobjede republikanca Donalda Trumpa 2016. napustio Bijelu kuću, ipak je bio vrlo angažovan tokom kampanje za izbore na polovini mandata svog nasljednika.

Povratak vrijednostima

“Pobijedili smo, ali je još važnije kako smo pobijedili – boreći se u mjestima u kojima dugo nismo bili kompetitivni”, poručio je Obama.

Demokrate su preuzele kontrolu u Zastupničkom domu, dok su republikanci održali većinu u Senatu. 

Obama je pozdravio rekordni odziv birača izražavajući uvjerenje da će se vratiti vrijednosti kao što su “poštenje, pristojnost, kompromis i jedinstvo Amerikanaca, ujedinjenih zajedničkim uvjerenjima”.

Izvor: Agencije


Povezane

Uz rekordnu izlaznost, Amerikanci su odlučili. Demokratska stranka, nakon osam godina, ima većinu u Zastupničkom domu američkog Kongresa. Republikanci će i dalje kontrolisati Senat. Ivica Puljić javlja se iz Washingtona.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO