Gradonačelnica Varšave zabranila skup krajnje desnice

Organizatori povorke najavili su da će se žaliti (AP)

Liberalna gradonačelnica Varšave zabranila je u srijedu protestnu povorku koju krajnja desnica organizira 11. novembra na Dan nezavisnosti iz sigurnosnih razloga, a organizatori su odmah najavili sudsku žalbu na tu odluku.

Prošle godine u povorci je učestvovalo približno 60.000 Poljaka, među njima i grupe krajnje desnice, uz nacionalističke, ksenofobne i antisemitske slogane koji su naišli na osudu u Poljskoj i u svijetu.

“Sigurnost je na prvom mjestu, a onda dolazi historija, Poljske i Varšave. Grad je dovoljno patio zbog agresivnog nacionalizma”, rekla je novinarima Hanna Gronkiewicz-Waltz, kojoj mandat istječe za nekoliko sedmica.

Istakla je da od ministra unutrašnjih poslova nije mogla dobiti nikakvu informaciju o sigurnosnim mjerama predviđenim za taj događaj.

“Protestna povorka ipak će se održati, bez obzira na to šta misli Hanna Gronkiewicz-Waltz”, rekao je novinarima Mateusz Marzoch, potpredsjednik povorke, prenijela je agencija PAP, istakavši da će se organizatori žaliti na zabranu.

Policajci idu na bolovanje

Po njegovom mišljenju, odluka gradonačelnice govori o njenoj “bahatosti”.

Poljski predsjednik Andrzej Duda i članovi vlade ispočetka su htjeli učestvovati u povorci, ali su se poslije povukli, rekavši da organizatori nisu dali dovoljne sigurnosne garancije.

Organizatori najavljuju najmanje 100.000 učesnika, a, kao i prošle godine, dolazak u Varšavu najavio je velik broj predstavnika krajnje desnice iz evropskih zemalja.

Sigurnosnu situaciju otežava protest policajaca, kojih je više hiljada otišlo na bolovanje i ne žele raditi 11. novembra iako im je nadležni ministar obećao veći dodatak na plaću za taj dan.

U utorak je i gradonačelnik Wroclawa na odlasku Rafal Dutkiewicz zabranio skup krajnje desnice planiran za nedjelju u tom gradu na jugozapadu zemlje.

Izvor: Agencije