Francuska traži od švicarske banke 1,6 milijardi eura odštete

UBS je u Francuskoj tražio bogatu klijentelu na gala večerama, u lovu ili na sportskim događajima (EPA)

Francuska država, stranka u sudskom postupku protiv velike švicarske banke UBS u Parizu, zatražila je u srijedu “odštetu od 1,6 milijardi eura” kako bi sankcionirala veliki “sistem prevare i pranja novca”.

Advokat koji zastupa državu Xavier Normand-Bodard kritizirao je “sistem dostojan Tartuffea u kojem se banke prave da ne vide, ne čuju i ne znaju u ime bankovne tajne”.

Pozvao je krivični sud u Parizu da se “očituje o sistemu prevare i pranja novca koji djeluje dugi niz godina zahvaljujući blagonaklonosti banaka koje su često zatvarale oči pred stanjem u kojem su bili njihovi klijenti u matičnoj zemlji pod uvjetom da im povjere imovinu (…) na tajnim računima ili u trustovima, fondacijama i slično, sa sjedištem na Bahamima ili Jerseyju”.

Te optužbe odlučno odbija UBS, kojem se sudi zbog toga što je između 2004. i 2012. ilegalno slao svoje zastupnike u Francusku kako bi preko svoje podružnice u Francuskoj tražili bogatu klijentelu na gala večerama, u lovu ili na sportskim događajima i nagovorili ih da u Švicarskoj otvore neprijavljene bankovne račune.

Neprijavljeni računi francuskih klijenata

Matičnoj banci prijeti novčana kazna koja može doseći polovinu novca na tajnim računima koji se procjenjuje na više od deset milijardi eura.

Švicarski bankari neumorno ponavljaju da “nisu znali” za neprijavljene račune francuskih klijenata, braneći se da ih zakon ne obavezuje da se uvjere u regularnost fiskalne situacije svojih klijenata u zemlji u kojoj žive.

“Takav sistem postoji godinama. Promijenit će se zahvaljujući međunarodnim ugovorima o razmjeni podataka. No,” ističe Normand-Bodard, “ta promjena nije sinonim za amnestiju. Računi moraju biti položeni”, zaključio je.

Izvor: Agencije