Bloomberg: Bin Salmanov ostanak nije neophodan i bez njega se može

'Bin Salman je politički oslabljen polemikama koje se vode o ubistvu novinara Khashoggija', piše Ghosh

Američka agencija Bloomberg objavila je analitički članak u kojem autor Bobby Ghosh kaže da ostanak saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana više nije neophodan i da se bez njega može. Također kaže da stabilnost Saudijske Arabije ne zavisi od Bin Salmana, dodavši da je on poremetio napore za suzbijanje Irana kroz rat koji Rijad vodi u Jemenu i zbog blokade nametnute Kataru.

Autor pojašnjava da je Bin Salman počeo rat u Jemenu i blokadu Katara kako bi podijelio arapski svijet i iscrpio njegove vojne i političke resurse baš kada je jedinstvo protiv iranske prijetnje bilo najvažnije. Tu je i ubistvo novinara Khashoggija, koje je, kako je to izjavio američki ministar odbrane Jim Mattis u Manami prošlog mjeseca, potkopalo regionalnu stabilnost.

Ghosh ističe da je Saudijska Arabija računala na podršku pojedinih arapskih država nakon Khashoggijevog ubistva, dodavši da su se pojedini zvaničnici potajno nadali da će međunarodne osude tog zločina obuzdati ovlasti Bin Salmana, stvarnog vladara u državi.

Khashoggijevo ubistvo

Autor ističe da je princ politički oslabljen polemikama koje se vode o Khashoggijevom ubistvu, s tim da su neki od najmoćnijih čelnika u regiji, poput izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, pokušali tiho izvršiti pritisak na Trumpovu administraciju kako bi mu pružila podršku.

Dodaje da je Netanyahuov i Al-Sisijev argument za to taj da Bin Salmanov ostanak na vlasti smatraju bitnim za stabilnost Saudijske Arabije i suzbijanje Irana, što je glavni američki i izraelski cilj u regiji.

Autor smatra da postoje razlozi koji navode SAD i ostale da podrže Bin Salmana, pogotovo ako otvori istragu o Khashoggijevom ubistvu, počne reforme i zaustavi rat u Jemenu. Međutim, stabilnost ne spada u jedan od tih razloga. Pojašnjava da je stabilnost u ovom kontekstu samo klimav izgovor koji se koristi za podršku bliskoistočnim tiranima već desetljećima.

Naglašava da je taj izgovor rijetko korišten za odbranu saudijskog vladara, i to iz dobrog razloga. Stabilnost je zapravo najjači argument u rukama vladajuće dinastije. Kraljevska porodica vlada savremenom Saudijskom Arabijom od 1932, a vlast se uglavnom glatko prenosila s jednog vladara na drugog. Dodaje da je Saudijska Arabija uspjela prebroditi sve vrste političkih potresa, od pokušaja okupacije do izazova političkog islama. Čak je nadvladala i destabilizirajući učinak iranske revolucije iz 1979. i napad na Veliku džamiju u Mekki iste te godine.

Izgovori i opovrgavanje

Autor kaže da ga ne čudi Al-Sisijev izgovor o stabilnosti Saudijske Arabije u pružanju podrške Bin Salmanu jer egipatski predsjednik možda osjeća da duguje saudijskim vladarima zbog njihove podrške vojnom udaru 2013, koji ga je doveo na vlast. Pod vladavinom generala Egipat je postao ekonomski ovisniji o Saudijskoj Arabiji. Al-Sisi je, također, odlučno podupirao avanturizam saudijskog prestolonasljednika u regiji, uključujući rat u Jemenu i blokadu Katara.

Ističe da Saudijska Arabija i Izrael osjećaju prijetnju od iranskog utjecaja u regiji, ali kaže da to ne opravdava Netanyahuov stav u pružanju podrške Bin Salmanu. Ostvarenje izraelskih ciljeva ne zavisi od prestolonasljednika jer je strah od Irana institucionalan, ne pojedinačan.

Ghosh dodaje da postoji još jedan razlog zbog kojeg Izrael ne treba Bin Salmana, pojasnivši da se Netanyahu uspješno sastajao sa zvaničnicima u regiji i uspostavljao nove odnose koji ne zavise od američke podrške saudijskom prestolonasljedniku.

Na kraju zaključuje da bi Trumpova administracija prilikom odlučivanja hoće li podržati Bin Salmana trebala više slušati svog ministra odbrane, a manje čelnike Izraela i Egipta. Stabilnost Saudijske Arabije i suzbijanje Irana ne zavise od saudijskog prestolonasljednika.

Izvor: Agencije