Turska: S. Arabija želi Khashoggijevoj porodici isplatiti ‘krvavi novac’

Novac će porodici i vjerenici biti isplaćen kao kompenzacija za smrt Jamala Khashoggija (EPA)

Saudijska Arabija porodici i vjerenici Jamala Khashoggija isplatit će „krvavi novac“, kao odštetu za ubistvo novinara Washigton Posta, koji je 2. oktobra nestao po ulasku u saudijski konzulat u Istanbulu, javili su turski sigurnosni izvori.

Osim toga, iz Turske dolaze informacije da je direktorica CIA-e Gina Haspel tokom boravka u ovoj zemlji vidjela sav dokazni materijal koji se odnosi na ubistvo Khashoggija.

Taj materijal dokazuje da je operacija izvršena po naređenju s najvišeg nivoa vodstva Saudijske Arabije.

Haspel je u Turskoj boravila prošle sedmice, gdje je pregledala dokazni material, prije nego što je u Washingtonu podnijela izvještaj američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Tijelo prevezeno u kombiju s ubicama

Prema izvorima iz Turske, tijelo Jamala Khashoggija, čije je ubistvo Saudijska Arabija priznala nakon dugog negiranja, prevezeno je u kombiju u kojem su se nalazili i članovi tima za ubistva, koji su doputovali iz Rijada.

Ranije, turski mediji naveli su da je osoblje konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu pokušalo rastaviti sigurnosne kamere kako bi prikrili Khashoggijevo ubistvo.

Provladin list Sabah u utorak piše kako su Saudijci pokušali 2. oktobra, istog dana kada je Khashoggi ubijen, ukloniti kameru koja se nalazi u zgradi konzulata.

Također su kasnije pokušali pokvariti kamere na kućici policijskog osiguranja ispred zgrade.

Khashoggi, kolumnista Washington Posta i kritičar moćnog saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ubijen je u konzulatu ove kraljevine u Istanbulu 2. oktobra.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Novi detalji o ubistvu novinara Jamala Khashoggija pokazuju koliko je Saudijska Arabija na sve načine pokušala da zataška šta mu se desilo. Prema posljednjim informacijama iz Turske, zadatak dvojice članova saudijskog istražnog tima, koji su stigli u Istanbul nekoliko dana nakon njegovog ubistva, bio je ukloniti sve tragove sa mjesta zločina. Više u priči Andrewa […]

Published On 05 Nov 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO