Saudijska Arabija: Kamen-temeljac za prvi nuklearni reaktor

Reaktor je jedan od sedam projekata koje je pokrenuo princ tokom posjete Gradu kralja Abdulaziza za nauku i tehnologiju u Rijadu (EPA)
Reaktor je jedan od sedam projekata koje je pokrenuo princ tokom posjete Gradu kralja Abdulaziza za nauku i tehnologiju u Rijadu (EPA)

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u ponedjeljak je postavio kamen-temeljac za prvi nuklearni reaktor istraživačkog tipa u ovom bliskoistočnom kraljevstvu, u pokušaju da uvede raznovrse izvore energije, prenosi agencija Reuters, pozivajući se na državne saudijske medije.

Reaktor je jedan od sedam projekata koje je pokrenuo princ tokom posjete Gradu kralja Abdulaziza za nauku i tehnologiju u Rijadu, javila je zvanična Saudijska novinska agencija – SPA.

Ova agencija nije prenijela više detalja kada će ovaj reaktor, vrste koja ne proizvodi energiju, već se koristi za istraživanje, razvoj i obrazovne svrhe, biti izgrađen i koliko će koštati.

Saudijska Arabija koristi trenutno naftu i prirodni plin da bi ispunila svoje zahtjeve za energijom, koji su sve veći, navodi Reuters.

Pratiti Iran u vezi oružja

Vodeći izvoznik sirove nafte planira izgraditi 16 nuklearnih reaktora u naredne dva desetljeća za 89 milijardi američkih dolara u pokušaju diverzifikacije.

Princ prijestolonasljednik je u martu naveo kako će ukoliko Iran razvije nuklearno oružje Rijad učiniti isto.

Zvanični Rijad je bio veoma rezerviran oko sporazuma 2015. godine koji je za cilj imao ukidanje iranskih nuklearnih ambicija i pozdravio je odluku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u maju da se povuče iz ovog sporazuma.

Početak izgradnje reaktora u Saudijskoj Arabiji podudario se s povratkom sankcija SAD-a Iranu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO