Lavrov: EU gubi više od 100 milijardi dolara zbog sankcija Rusiji

Zapad pokušava diskreditirati izbore u Bosni i Hercegovini, tvrdi Sergej Lavrov (EPA)
Zapad pokušava diskreditirati izbore u Bosni i Hercegovini, tvrdi Sergej Lavrov (EPA)

Države članice Evropske unije trpe gubitke koji premašuju 100 milijardi dolara, a koji su posljedica antiruskih sankcija koje diktiraju Sjedinjene Američke Države, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Postoje različite procjene o gubicima koje snosi EU zbog sankcija. Prema nekim procjenama, ti gubici premašuju 100 milijardi dolara”, rekao je šef ruske diplomatije u intervjuu španskom listu El Pais.

Evropske države su, navodi Lavrov, Moskvi uvele sankcije pod direktnim utjecajem Washingtona.

“Treba istaći da sami Amerikanci ne trpe nikakve gubitke u ovoj situaciji”, kazao je on.

Mitska ruska prijetnja

Ruski ministar naglašava kako se okolnosti odnosa između Rusije i EU-a ne mogu smatrati normalnim pri čemu je, “mitska ruska prijetnja” Evropljanima uglavnom nametnuta spolja.

“Objektivno, sankcije nisu od koristi ni Rusiji, ni EU. Važno je da evropski političari to konačno shvate”, rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Moskva je više puta izrazila spremnost da ukine ruske kontramjere, ali bi EU trebala načiniti prvi korak, “jer su oni prvi otpočeli spiralu sankcija”.

Izvor: Agencije


Povezane

Weddellovo more na Antarktiku iskonska je divljina i sklonište za hiljade životinjskih vrsta. Međutim, zbog blokade Kine i Rusije propali su međunarodni pokušaji uspostave zone zabrane ribarstva, miniranja i bušenja. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO