Francuska: Hapšenja desničara zbog plana napada na Macrona

Do hapšenja je došlo u departmanima Isère, Ille-et-Vilaine i Moselle (EPA)
Do hapšenja je došlo u departmanima Isère, Ille-et-Vilaine i Moselle (EPA)

Šest osumnjičenih osoba povezanih s pokretom krajnje desnice privele su u utorak francuske protivterorističke službe u okviru istrage o planu napada na predsjednika Emmanuela Macrona, rečeno je iz izvora bliskih istrazi. 

Policajci Opće uprave za unutrašnju sigurnost (DGSI) priveli su nekoliko osumnjičenih povezanih s pokretom ultradesnice nakon informacija o mogućem planiranju napada protiv predsjednika Republike, rekao je jedan od izvora bliskih istrazi, potvrđujući informaciju TV-stanice BFMTV. 

Do hapšenja je došlo u departmanima Isère, Ille-et-Vilaine i Moselle u okviru preliminarne istrage koju je otvorilo tužilaštvo u Parizu zbog “terorističkog kriminalnog udruživanja zločinaca”, rekao je sudski izvor. 

Prijetnje ekstremističkih pokreta

“Istraga se odnosi na plan, neodređen i loše definiran, nasilnog djelovanja protiv predsjednika Republike”, istakao je drugi izvor blizak istrazi. 

Istrage u toku moraju omogućiti utvrđivanje realnog stanja i tačne prirode te prijetnje, naglasio je jedan od izvora bliskih istrazi. 

U ponedjeljak, prilikom imenovanja novog direktora DGSI-ja Nicolasa Lernera, ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner rekao je da “pazi” na prijetnje “ekstremističkih pokreta desnice i ljevice, vrlo aktivnih na našem teritoriju”. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO