Cavusoglu: Uvođenje sankcija Iranu jednostran i opasan potez

Mevlut Cavusoglu je pozvao Saudijsku Arabiju da u potpunosti sarađuje u istrazi i da pronađe tijelo Jamal Khashoggija (EPA)
Mevlut Cavusoglu je pozvao Saudijsku Arabiju da u potpunosti sarađuje u istrazi i da pronađe tijelo Jamal Khashoggija (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kritizirao je ponovno uvođenje sankcija Iranu, nazivajući potez Washingtona jednostranim, opasnim i nerazboritim.

On je rekao da bi se, umjesto toga, trebalo posvetiti dijalogu.

Američke sankcije Iranu, koje su prvobitno ukinute potpisivanjem nuklearnog sporazuma 2015. godine, u ponedjeljak su stupile na snagu.

Teheran najavljuje da će ih kršiti i nastaviti prodavati svoju naftu.

Tokom posjete Tokiju, Cavusoglu je novinarima rekao da se Turska protivi sankcijama, jer one ne daju rezultate.

“Izolacija Irana je opasna, a kažnjavanje iranskog naroda nije fer”, istakao je on, prenijela je agencija AP.

Pronaći tijelo Jamala Khashoggija

Cavusoglu je kazao da jednostrane mjere SAD-a pogađaju svijet, uključujući i Tursku, koja jednu trećinu gasa uvozi iz Irana, i pozvao Washington da nađe neka druga, razumna rješenja.

“Smatram da je, umjesto sankcija, smisleni dijalog mnogo korisniji”, poručio je on.

Cavusoglu je govorio i o slučaju ubistva saudijskog novinara Jamal Khashoggija i pozvao Saudijsku Arabiju da u potpunosti sarađuje u istrazi i da pronađe njegovo tijelo.

Turska je odlučna da do kraja istraži ovaj slučaj, a Saudijska Arabija nije odgovorila na ključna pitanja, rekao je turski ministar.

“Moramo otkriti šta se dogodilo, ko je to učinio i naložio, moramo naći tijelo novinara”, kazao je Cavusoglu.

Izvor: Agencije


Povezane

Evropa je našla način da omogući Iranu da nastavi obavljati bankarske transakcije za plaćanje roba i ublaži posljedice američkih sankcija. Iako je zvanično stupio na snagu, novi mehanizam neće biti u funkciji do 2019. Pojedini stručnjaci upozoravaju da to, ipak, možda neće biti dovoljno da uvjeri velike kompanije da nastave poslovati s Iranom. 

Evropska unija i Velika Britanija izrazili su duboko žaljenje zbog ponovnog vraćanja američkih sankcija Iranu, koje su danas stupile na snagu.  Sve sankcije koje su ukinute 2015. godine zbog nuklearnog dogovora ponovo će biti na snazi, iako Teheran ispunjava dogovoreno iz Sporazuma. To je proizvelo bijes u Iranu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO