Trump i Obama u finišu kampanje različito o problemima SAD-a

Obama je osudio Trumpa, ne spominjući mu direktno ime, i republikance zbog, kako je rekao, politike koja izaziva podjele i stalne laži (EPA)

Američki predsjednik, republikanac Donald Trump, i njegov prethodnik, demokrata Barack Obama, u finišu kampanje uoči izbora za Kongres iznijeli su različite stavove u vezi s problemima zemlje, ali su se složili da su to važni izbori za SAD.

Trump i Obama su najpopularnije ličnosti u svojim strankama i njihovo pojavljivanje u kampanji trebalo bi pojačati entuzijazam među pristalicama uoči izbora na koje se umnogome gleda kao na referendum o prve dvije godine Trumpovog mandata u Bijeloj kući, piše Reuters.

Sudeći prema anketama, deseci izbornih utrka za članove Kongresa i guvernere izuzetno su tijesni.

Trump i Obama u nedjelju su na predizbornim skupovima poručili da će rezultati izbora odrediti u kakvoj će zemlji Amerikanci živjeti u sljedeće dvije godine.

Obama: ‘Politika podjela i laži’

“Ovi izbori će odlučiti hoćemo li nastaviti s nadogradnjom ovog izuzetnog prosperiteta”, rekao je Trump na mitingu u Georgiji, upozorivši da bi demokrate mogle “uništiti ekonomiju”.

Britanska agencija napominje da je u Georgiji neizvjesna utrka za guvernera između državnog sekretara Briana Kempa i demokratkinje Stacey Abrams.

Obama je osudio Trumpa, ne spominjući mu direktno ime, i republikance zbog, kako je rekao, politike koja izaziva podjele i stalne laži.

“Jedino ste vi i vaš glas način da se kontrolira ponašanje ovih republikanaca”, poručio je Obama pristalicama u Indiani, gdje je podržao demokratskog senatora Joea Donnellyja.

Istraživanje javnog mišljenja pokazuje da su demokrate favoriti i da će na sutrašnjim izborima osvojiti 23 mjesta, što je dovoljno za većinu u Zastupničkom domu.

Tijesna većina u Senatu

To bi im, kako napominje britanska agencija, omogućilo da “koče” provođenje Trumpove zakonske agende, ali i da provedu istrage njegove administracije.

Republikanci će, kako se očekuje, zadržati tijesnu većinu u Senatu, gdje trenutno imaju dva mjesta više, što znači da će i dalje biti u poziciji potvrditi eventualne kandidate za Vrhovni sud i ostale sudske nominacije.

Trump je u završnici kampanje pojačao retoriku o imigraciji i kulturnim pitanjima, upozorivši na karavane migranata koji se kreću ka granici s Meksikom, kao i na “liberalne bande”.

Te stavove ponovio je i u Georgiji, gdje je glasačima rekao da to “predstavlja invaziju”.

Izvor: Agencije