Sinovi Khashoggija traže od S. Arabije tijelo ubijenog oca

Salah Khashoggi se rukovao sa Mohammedom bin Salmanom koji mu je u Rijadu izjavio saučešće zbog smrti oca (Saudijska novinska agencija)
Salah Khashoggi se rukovao sa Mohammedom bin Salmanom koji mu je u Rijadu izjavio saučešće zbog smrti oca (Saudijska novinska agencija)

Sinovi ubijenog novinara Jamala Khashoggija zatražili su od saudijski vlasti da im vrate tijelo njihovog oca kako bi ga porodica mogla propisno ožaliti i ukopati, kazali su oni u intervjuu za CNN.

Khashoggi je ubijen u saudijskom konzultatu u Istanbulu 2. oktobra, a to je uradio tim koji je poslat iz Rijada. Za ovo ubistvo predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je ono naređeno „sa najviših nivoa“ saudijske administracije.

„Zaista se nadam da je, šta god mu se desilo, bilo bezbolno ili da je bilo brzo. Nadam se da je imao mirnu smrt“, rekao je Abdullah Khashoggi za američki medij tokom intervju u Washingtonu u nedjelju.

Njegov brat Salah naveo je kako je „sada sve što želimo da ga ukopamo u Al Baqiju u Medini, zajedno sa ostatkom njegove porodice“, govoreći o groblju u Saudijskoj Arabiji.

„Razgovarao sam o tome sa saudijskim vlastima i nadam se kako će se desiti uskoro.“

Salah je za CNN rekao kako je njegovo rukovanje sa prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom ubrzo prije njegova odlaska iz Saudijske Arabije pogrešno protumačeno u medijima.

„Nije se ništa desilo, oni su samo pretjerali sa analizom cijele situacije… Razumijem zašto to rade. Oni pokušavaju dobili što više informacija, što je nešto što i mi radimo. Nekada su to samo neosnovane tvrdnje, nekada stvari samo nemaju smisla“, istakao je.

Turci traže odgovore

Prije nekoliko dana je turski glavni tužitelj rekao kako je Khashoggi udavljen čim je ušao u konzulat, te potvrdio kako je tijelo novinara potom raskomadano.

Yasin Aktay, savjetnik Erdogana, nagovijestio je u članku objavljenom u petak da je tijelo čak moglo biti uništeno kiselinom.

Potpredsjednik Fuat Oktay u ponedjeljak je naveo kako se teorija sa kiselinom treba dalje istražiti. On je za agenciju Anadoliju naveo kako je sada prihvaćeno da je Khashoggi bio meta ubistva sa predumišljajem.

„Pitanje sada je ko je dao naredbe. To je ono na šta sada tražimo odgovore. Drugo pitanje je lokacija tijela… Postoje izvještaji kako je ono otopljeno kiselinom. To sve treba sada provjeriti“, istakao je Oktay.

List Sabah, blizak turskoj Vladi, u ponedjeljak je objavio kako je tim iz Saudijske Arabije, koji je poslan da pomogne turskim vlastima u istrazi, zapravo radio na uklanjanju dokaza ubistva. Pozivajući se na „pouzdane izvore“, list dalje navodi kako je u 11-članom timu saudijskih istražitelja, koji je došao u Tursku devet dana nakon ubistva Khashoggija, bio stručnjak za hemikalije i stručnjak za toksikologiju.

Ubistvo Khashoggija je izazvalo žestoku ljutnju i oštre kritike iz Washingtona, obično saveznika Rijada.

Vjerovao u monarhiju

Sinovi novinara istakli su zabrinutost da je rad njihovog oca, kolumniste Washington Posta, izokrenut zbog političkih razloga.

„Vidim mnogo ljudi koji sada istupaju i govore o njegovom radu i, nažalost, neki od njih to koriste na politički način sa kojim se mi u potpunosti ne slažemo. Strah me je da se sve previše politizira. Jamal nikada nije bio disident. On je vjerovao u monarhiju, da ona drži državu u jednom dijelu“, kazao je Salah za CNN.

Braća navode kako se oslanjaju na medijske natpise kako bi razumjeli okolnosti oko smrti njihova oca.

„Postoji puno promjena… Pokušavamo shvatiti cijelu priču, sakupiti djeliće i komade da bi imali cijelu priču. To je veoma zbunjujuće i teško. Ovo nije normalna situacija i nije normalna smrt“, rekao je Abdullah.

Salah govori kako je „kralj istakao da će svi biti privedeni pred lice pravde i u to vjeruje“.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Turski mediji navode kako postoji mogućnost da je tijelo Jamala Khashoggija iz saudijskog konzulata u Istanbulu iznijeto u pet kofera. Pozivajući se na neimenovane izvore, navode da je poslije toga ono odnijeto u prostorije rezidencije saudijskog konzula koja se nalazi nekoliko stotina metara od konzulata. Khashoggi je ubijen u saudijskom konzulatu 2. oktobra, ali još […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO