Rusija osuđuje američke sankcije Iranu

Moskva odbacuje sve jednostrane vanteritorijalne sankcije koje zaobilaze odluke Vijeća sigurnosti UN-a (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države su zadale još jedan snažan udarac iranskom nuklearnom sporazumu uvođenjem novih sankcija protiv Irana, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

“Nova runda antiiranskih sankcija, koju je najavio Washington, namijenjena je podrivanju stalnih napora potpisnica iranskog nuklearnog sporazuma da očuvaju taj sporazum”, navelo je Ministarstvo na svojoj internet stranici, prenosi ruska agencija Tass.

Iranski nuklearni sporazum postignut je 2015. godine s međunarodnim silama, pet zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija), plus Njemačka.

Predsednik SAD-a Donald Trump povukao je Ameriku iz sporazuma i od ponedeljka se ponovo uspostavljaju sve sankcije ukinute Iranu u okviru nuklearnog sporazuma.

Razočarenje i zabrinutost Moskve

Prva serija američkih sankcija Iranu je uvedena već u augustu.

Rusko Ministarstvo banjskih poslova je istaklo da američke mjere izazivaju “razočarenje i zabrinutost”.

“Moskva odbacuje sve jednostrane vanteritorijalne sankcije koje zaobilaze odluke Vijeća sigurnosti UN-a i utječu na interese trećih zemalja, kao što su restriktivne mjere Washingtona protiv Irana”, navelo je Ministarstvo.

Navedeno je da Rusija osuđuje nove destruktivne poteze SAD-a i da će Moskva učiniti sve u svojoj moći da proširi međunarodnu trgovinu, ekonomsku i finansijsku saradnju s Iranom uprkos američkim sankcijama.

Izvor: Agencije