Mediji: Tijelo Khashoggija isječeno i izneseno u koferima iz konzulata

Maher Abdulaziz Mutreb (desno) došao je u Tursku preko aerodroma 'Ataturk' u Istanbulu 2. oktobra (AP)
Maher Abdulaziz Mutreb (desno) došao je u Tursku preko aerodroma 'Ataturk' u Istanbulu 2. oktobra (AP)

Turski provladin list Sabah objavio je kako je tijelo novinara Jamala Khashoggija isječeno na komade i ubačeno u pet kofera nakon što je on udavljen 2. oktobra po ulasku u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Pozivajući se na neimenovane zvaničnike, Sabah je u nedjelju objavio kako su potom koferi preneseni u rezidenciju saudijskog konzula nedaleko od konzulata.

Zvaničnici dodaju kako su Maher Mutreb, Salah Tubeigy i Thaar al-Harbi bili tri ključne figure 15-članog tima za ubistva koji su bili umiješani u isjecanje Khashoggijevog tijela i uklanjanja sa lokacije.

Mutreb je bio direktni saradnik saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, dok je Tubeigy bio čelnik Saudijskog naučnog vijeća za forenziku i pukovnik u saudijskoj vojsci.

Ubistvo sa ‘najvišeg nivoa’

Harbi je navodno prošle godine promoviran za poručnika Saudijske kraljevske garde za hrabrost u odbrani prijestolonasljednikove palače u Džedi.

Objava današnjih podataka podudara se sa saopćenjem turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, u kojem se navodi kako on vjeruje da je naredba za ubistvo novinara došla iz “najviših nivoa” saudijske države.

U autorskom tekstu za američki Washington Post, Erdogan je pozvao Saudijsku Arabiju da odgovori na pitanja koja se odnose na ubistvo 59-godišnjeh Khashoggija prošlog mjeseca.

“Moramo otkriti identitete onih koji su vukli konce za Khashoggijevo ubistvo”, napisao je on.

I dalje se ne zna gdje je tijelo Khashoggija, bivšeg kolumniste Washington Posta i kritičara rada MBS-a.

Rijad promijenio priču

U srijedu je turski tužitelj objavio kako je Khashoggi zadavljen i raskomadan čim je ušao u zgradu, što je prvi zvanični komentar Turaka o sudbini pisca.

Turski mediji su ranije objavili identitete 15 saudijskih osumnjičenika koji su doputovali u Istanbul i otišli istog dana kada je novinar posljednji put viđen.

Zajednička tursko-saudijska istraga do sada je napravila veoma mali napredak.

Rijad je u početku negirao da je Khashoggi ubijen u konzulatu, no nakon velikog međunarodnog pritiska i promjene priče nekoliko puta, saudijski tužitelj je priznao kako je Khashoggi ubijen “s predumišljajem”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sa svakim novim detaljem o ubistvu Jamala Khashoggija raste pritisak na Saudijsku Arabiju. Međutim, ta zemlja odbija izručiti osumnjičene. James Bays je razmotrio mogućnosti međunarodne istrage.  

Istanbul je postao dom mnogim disidentima iz arapskog svijeta. Ayman Nour je egipatski opozicionar i bivši predsjednički kandidat. Vjeruje da će ubistvo njegovog prijatelja Jamala Khashoggija biti prekretnica za arapski svijet.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO