Mediji: Tijelo Khashoggija isječeno i izneseno u koferima iz konzulata

Maher Abdulaziz Mutreb (desno) došao je u Tursku preko aerodroma 'Ataturk' u Istanbulu 2. oktobra (AP)

Turski provladin list Sabah objavio je kako je tijelo novinara Jamala Khashoggija isječeno na komade i ubačeno u pet kofera nakon što je on udavljen 2. oktobra po ulasku u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Pozivajući se na neimenovane zvaničnike, Sabah je u nedjelju objavio kako su potom koferi preneseni u rezidenciju saudijskog konzula nedaleko od konzulata.

Zvaničnici dodaju kako su Maher Mutreb, Salah Tubeigy i Thaar al-Harbi bili tri ključne figure 15-članog tima za ubistva koji su bili umiješani u isjecanje Khashoggijevog tijela i uklanjanja sa lokacije.

Mutreb je bio direktni saradnik saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, dok je Tubeigy bio čelnik Saudijskog naučnog vijeća za forenziku i pukovnik u saudijskoj vojsci.

Ubistvo sa ‘najvišeg nivoa’

Harbi je navodno prošle godine promoviran za poručnika Saudijske kraljevske garde za hrabrost u odbrani prijestolonasljednikove palače u Džedi.

Objava današnjih podataka podudara se sa saopćenjem turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, u kojem se navodi kako on vjeruje da je naredba za ubistvo novinara došla iz “najviših nivoa” saudijske države.

U autorskom tekstu za američki Washington Post, Erdogan je pozvao Saudijsku Arabiju da odgovori na pitanja koja se odnose na ubistvo 59-godišnjeh Khashoggija prošlog mjeseca.

“Moramo otkriti identitete onih koji su vukli konce za Khashoggijevo ubistvo”, napisao je on.

I dalje se ne zna gdje je tijelo Khashoggija, bivšeg kolumniste Washington Posta i kritičara rada MBS-a.

Rijad promijenio priču

U srijedu je turski tužitelj objavio kako je Khashoggi zadavljen i raskomadan čim je ušao u zgradu, što je prvi zvanični komentar Turaka o sudbini pisca.

Turski mediji su ranije objavili identitete 15 saudijskih osumnjičenika koji su doputovali u Istanbul i otišli istog dana kada je novinar posljednji put viđen.

Zajednička tursko-saudijska istraga do sada je napravila veoma mali napredak.

Rijad je u početku negirao da je Khashoggi ubijen u konzulatu, no nakon velikog međunarodnog pritiska i promjene priče nekoliko puta, saudijski tužitelj je priznao kako je Khashoggi ubijen “s predumišljajem”.

Izvor: Al Jazeera