Mediji: Donald Trump je propovjednik mržnje

Donald Trump je na predsjedničkim izborima prije dvije godine bio veliko iznenađenje za sve. (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Truamp hoće “zaštititi” zemlju od 5.000 nenaoružanih migranata iz Centralne Amerike, a to pokazuje dokle je spreman ići u predizbornoj kampanji, smatra novinar Konstantin Klein.

On u tekstu za Deutsche Welle objašnjava da riječ “ksenofobija” potiče iz starog grčkog jezika i znači mržnju, ali i strah prema strancima, te istovremeno navodi da se Trump, zapravo, plaše druge stvari, a to su izbori za Kongres u utorak.

Ali, nije od jučer njegovo podsticanje strahova, mržnje i prezira prema “drugačijem” – tako motivira svoje birače, piše DW, prenosi Tanjug.

Liberali su ‘komunisti’

Mržnja, prezir i strah su sastavni dio Trumpovog PR-a, čak i kad iz toga proizilaze smiješne, nehumane i sulude ideje, kao što je izgradnja zida duž granice s Meksikom, što je obećao u predizbornoj kampanji, smatra Klein.

Tu je i odvajanje ilegalnih migranata od djece i najnovija ideja da potezom olovke može promijeniti Ustavom zagarantirano pravo na državljanstvo svakome ko je rođen na teritoriji SAD-a.

Protivargumenti za preskupi zid, kritike čak i iz redova republikanaca ili stručnjaka za ustavno pravo Trumpu služe samo kao dodatna municija u borbi da podijeli naciju na dobre i “liberale”.

Republikanci sve one koji su lijevo orijentirani odavno nazivaju “liberalima”, što, po njihovom tumačenju, ne znači ništa drugo nego “komunisti”.

Šta je vojska bez Kongresa

Onaj ko nije uz Trampa i njegove ideje, protiv je njega i osumnjičen je za komunizam i izdajništvo, navodi Klein.

Najavom da će na granicu s Meksikom poslati dodatnih 15.000 vojnika kako bi zaustavili 5.000 nenaoružanih migranata Tramp kod svojih pristalica nastavlja podsticati strahove i mržnju.

Poruka je: ako naš predsjednik smatra da je neophodno poslati do zuba naoružanu vojsku, onda mora da je prijetnja po nacionalnu bezbjednost baš velika, smatra autor.

U osjećajima Trumpove ciljne grupe ne igra nikakvu ulogu to što vojska bez mandata Kongresa ne smije preduzimati ništa osim da stoji na granici kako bi zastrašila migrante.

Retorika nadoknađuje obećanja

Vojska ne smije zaustaviti prelazak granice; ako uoči osobe koje ilegalno prelaze granicu, smije jedino dojaviti to graničnim trupama.

Međutim, to smije i svaki farmer u graničnom pojasu. 

Trump je na predsjedničkim izborima prije dvije godine bio veliko iznenađenje za sve.

Pošto, kako se kaže, nije ispunio važna predizborna obećanja biračima, uspjeh može ponoviti samo ako dodatno zategne retoriku i nastavi utoljavati senzacionalističku glad pristalica i – to se mora dodati – američkih medija novim pretjeranim idejama.

Zbog Trampovih bizarnih ideja i parola pate mnogi ljudi, a njegovim biračima stoga nije bolje.

Odgovoran za patnju ljudi

Odbijanje migranata neće stvoriti nova radna mjesta u rudarstvu i autoindustriji, niti će doprinijeti boljem zdravstvenom sistemu i smanjenju poreza.

Odgovornost za patnju od koje niko nema koristi snosi američki predsjednik.

To od bizarnog borca u predizbornoj kampanji stvara propovjednika mržnje, zaključuje Konstantin Klein.

Izvor: Agencije