Irak poručio SAD-u: Ne miješajte se u naše unutrašnje stvari

Ministarstvo vanjskih poslova 'odbacuje miješanje u unutrašnje stvari Iraka, naročito kada je riječ o domaćoj sigurnosnoj reformi' (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Iraka oglasilo se povodom saopćenja ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bagdadu koja susjednom Iranu poručuje kako treba poštovati suverenitet Iraka i omogućiti demobilizaciju šiitske milicije.

Ministarstvo je, također, ocijenilo kako se radi o mješanju u unutrašnje stvari Iraka.

Američka ambasada u Bagdadu postavila je na Twitteru u utorak poruku u kojoj kaže kako zvanični Teheran mora “poštovati suverenitet iračke Vlade i dozvoliti razoružanje, demobilizaciju i reintegraciju šiitske milicije”.

To je jedno od nekoliko saopćenja koje je ambasada SAD-a izdala na Twitteru, ističući američke zahtjeve pred nove sankcije Iranu, koje stupaju na snagu 4. novembra, prenosi agencija Reuters.

Domaća sigurnosna reforma

Ministarstvo vanjskih poslova Iraka navelo je kako “odbacuje miješanje u unutrašnje stvari Iraka, naročito kada je riječ o domaćoj sigurnosnoj reformi”, te zatražilo da se ta objava ukloni sa Twittera.

Washington i Teheran se takmiče za utjecaj u Iraku od američke invazije 2003. godine, kada je svrgnut Saddam Hussein.

Iračke šiitske milicije, koje su učestvovale u, američki potpomognutoj, kampanji protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, formalno su uključene u sigurnosne snage ove godine.

Neke milicije imaju podršku Irana, većinski šiitske države, a Washington želi da se one razoružaju, prenose agencije.

Izvor: Agencije