Anketa uoči izbora za EP: Le Pen prvi put ispred Macrona

Emmanuel Macron, Marine Le Pen
Polovicom septembra stranke Emmanuela Macrona i Marine Le Pen bile su 'rame uz rame', s podrškom od 21 posto (EPA)

Francuska krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje, na čelu s Marine Le Pen, prvi put je pretekla stranku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Republika u pokretu, u anketi o namjerama birača uoči izbora za novi sastav Europskog parlamenta.

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, koje je proveo institut Ifop, a koji su objavljeni u nedjelju, centristički LREM uživa poverenje 19 posto francuskih ispitanika – za poen manje nego u kolovozu.

RN, nekadašnji Nacionalni front, bilježi podršku 21 posto Francuza, a u prethodnom istraživanju imala je naklonost 17 posto ispitanika, prenosi Tanjug.

Krajnjoj desnici 30 posto

Zajedno sa sedam posto podrške, koliko ima suverenist Nicolas Dupont-Aignan, i po jedan posto koliko uživaju stranke koje se zalažu za “Frexit”, na čelu s bivšim suradnicima Marine Le Pen, Florianom Philippotom i Francoisom Asselineauom, krajnje desničarske stranke uživaju naklonost ukupno 30 posto birača – za pet posto više nego krajem kolovoza.

Anketa je provedena 30. i 31. listopada na blizu 1.000 Francuza, kojima je postavljeno pitanje za koga bi glasovali kada bi izbori za EP bili održani iduće nedjelje, prenosi Reuters.

Izbori za novi sastav EP-a bit će održani u svibnju 2019. godine.

Konzervativna stranka Republikanci, koju predvodi Laurent Wauquiez, izgubila je dva poena pa sada ima podršku od 13 posto Francuza, dok je krajnje ljevičarska stranka Nepokorena Francuska na čelu s Jean-Luc Melenchonom izgubila tri poena i sada ima podršku 11 posto birača.

Okršaj proevropskih i desnice

Prema rezultatima ankete polovicom rujna, stranke Macrona i Le Pen bile su “rame uz rame” s podrškom od blizu 21 posto Francuza, dok su na trećem mjestu bili Republikanci, a iza njih krajnji ljevičari.

Predstojeći europski izbori mogli bi biti prilika za okršaj između centrističkih, proeuropskih stranaka, kao što je LREM, i krajnje desničarskih stranaka koje žele zaustaviti imigraciju i globalizaciju.

Na izborima za EP bit će odlučeno tko će voditi glavne institucije EU-a, uključujući Europsku komisiju.

Izvor: Agencije