Zarobljeni ukrajinski zapovjednici prebačeni na ispitivanje u Moskvu

Porošenko je na Twitteru objavio kako je mjera uvedena da bi se Rusi spriječili da formiraju 'privatne vojske' (EPA)

Tri zapovjednika ukrajinskih vojnih brodova koji su uhapšeni u nedjelju u blizini Krima prebačena su u Moskvu radi ispitivanja, saopćila je danas ruska ombudsmanka Ljudmila Lubina.

Ti zapovjednici predvodili su tri broda ukrajinske mornarice s 24 mornara na koje je ruska pogranična straža otvorila vatru u nedjelju u Kerčkom prolazu jer su neovlašteno ušli u ruske teritorijalne vode, a potom ih zaplijenila, a članove posada uhapsila.

Dok su trojica zapovjednika prebačena u Moskvu, ostali članovi posade – njih 21 – i dalje su u pritvoru na Krimu, prenosi danas TASS, pozivajući se na Lubinu.

Ranije ove sedmice krimski sud donio je odluku da ukrajinski mornari ostanu u pritvoru dva mjeseca dok istraga ne bude završena.

Zabrana uluska u zemlju

Kijev je zabranio ulazak u Ukrajinu Rusima u dobi između 16 i 60 godina.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko objavio je na Twitteru kako je ta mjera uvedena da bi se Rusi spriječili da formiraju “privatne vojske” za borbe na ukrajinskoj teritoriji, prenio je AP.

Odluku o zabrani saopćio je i šef ukrajinske pogranične službe Petro Cigikal.

“Danas je ograničen ulazak strancima, prije svega građanima Ruske Federacije, muškarcima u dobi od 16 do 60 godina”, rekao je Cigikal, navodi Reuters.

Dodao je da su na kontrolnim punktovima pojačane mjere kontrole.

Tenzije između Rusije i Ukrajine eskalirale su u nedjelju kad su ruske snage zaplijenile tri ukrajinska vojna broda u Crnom moru, nakon čega je Kijev uveo ratno stanje u pograničnim područjima.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko nada se da je NATO spreman premjestiti brodove u Azovsko more kako bi pomogao Ukrajini i uspostavio sigurnost.

Published On 29 Nov 2018

Tenzije između Moskve i Kijeva ne jenjavaju nakon incidenta u Azovskom moru. Ukrajina je optužila Rusiju da je stavila njene luke u tom moru pod blokadu, što Kremlj negira. Ukrajinski predsjednik rekao je da Putin želi anektirati cijelu Ukrajinu.

Published On 29 Nov 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO