Orban: Mađarska uz Ukrajinu u sukobu s Rusijom

Viktor Orban
Kritičari navode da ovlasti ministra dovode u pitanje nezavisnost sudija i nepristranost odluka u pitanjima gdje su vlada ili država u sporu (EPA)

Mađarska podržava Ukrajinu u sukobu s Rusijom iako ukrajinska vlada zastupa antimađarske stavove, poručio je danas mađarski premijer Viktor Orban tokom posjete Pragu.

“Stav Mađarske potpuno je jasan. Mi smo proukrajinska vlada, tako da stajemo iza Ukrajine”, rekao je Orban u odgovoru na novinarsko pitanje, prenosi Reuters.

Orban je napomenuo da u Mađarskoj postoji proukrajinska vlada, dok je vlada u Ukrajini antimađarski orijentirana.

Ratno stanje u deset oblasti

“Uprkos tome, mi nismo promijenili stav i stat ćemo iza Ukrajine u ovom sukobu (s Rusijom)”, poručio je mađarski premijer.

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za incident koji se dogodio u nedjelju u Kerčkom prolazu, a u kojem su tri ukrajinska vojna broda zaplijenjena, dok su članovi njihovih posada uhapšeni pod optužbom da su povrijedili ruske granice.

Ukrajina je nakon tog incidenta uvela ratno stanje u svojih deset pograničnih oblasti.

Izvor: Agencije


Povezane

Tenzije između Moskve i Kijeva ne jenjavaju nakon incidenta u Azovskom moru. Ukrajina je optužila Rusiju da je stavila njene luke u tom moru pod blokadu, što Kremlj negira. Ukrajinski predsjednik rekao je da Putin želi anektirati cijelu Ukrajinu.

Published On 29 Nov 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO