May će s Bin Salmanom razgovarati o Khashoggijevom ubistvu

May će od Bin Salmana zatražiti transparentnu istragu o Khashoggijevom ubistvu i da odgovorni odgovaraju za to (EPA)

Britanska premijerka Theresa May planira o ubistvu novinara Jamala Khashoggija i ratu u Jemenu razgovarati sa saudijskim prestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom na samitu G20 u Argentini.

Ubistvo kolumniste Washington Posta, kritičara prestolonasljednika, dovelo je do napetosti u odnosima Saudijske Arabije i Zapada te naškodilo međunarodnom imidžu princa Mohammada. Saudijska Arabija tvrdi da nije unaprijed imala saznanja o ubistvu novinara.

“Planiram razgovarati s prestolonasljednikom Saudijske Arabije. Poruka koju ću mu uputiti bit će veoma jasna (…) u vezi s pitanjem Jamala Khashoggija, ali i sa stanjem u Jemenu”, rekla je ona novinarima tokom leta u Buenos Aires.

“Želimo vidjeti potpunu i transparentnu istragu u vezi s onim što se dogodilo i, naravno, da odgovorni odgovaraju za to”, rekla je ona vezano za Khashoggijevo ubistvo.

Khashoggi, kolumnista američkog Washington Posta i oštar kritičar saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija pod pritiskom je međunarodne zajednice da osigura više informacija o tom slučaju.

Rijad je objavio da je kolumnista saudijskog porijekla ubijen nakon što je došao u konzulat po dokumente potrebne za vjenčanje s partnericom Turkinjom te da nije izašao iz konzulata.

Tim ubica

Saudijski tužioci objavili su da je tim obučenih ubica poslan u Istanbul na zahtjev visokorangiranih zvaničnika saudijske vlasti kako bi izvršio ubistvo.

Nakon što su to utvrdili, zatražili su smrtnu kaznu za petoricu uključenih u ubistvo, od ukupno 11 ljudi, koliko se navodi da je imao tim ubica.

Osim o Khashoggijevom ubistvu, od Bin Salmana će se tražiti i odgovori u vezi s ratom u Jemenu. 

Zemlje Zapada pozivaju da se u Jemenu okonča vojna kampanja predvođena Saudijskom Arabijom, koju je pokrenuo princ Mohammad, s obzirom na to da se pogoršava humanitarna kriza.

“Kad je riječ o Jemenu, i dalje smo veoma zabrinuti zbog humanitarne situacije”, rekla je May. “Dugotrajno rješenje za Jemen je politička situacija i ohrabrivat ćemo sve strane da se zaista posvete tome i da rade na tome.”

Devetnaest čelnika najvećih svjetskih ekonomija i predstavnika Evropske unije sastat će se u petak i subotu u Buenos Airesu u okviru samita Grupe 20.

Ove godine pažnja će biti posvećena nizu pitanja, uključujući sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog kineskog kolege Xi Jinpinga, te potencijalnom potpisivanju sporazuma SAD-a, Kanade i Meksika (USMCA).

Očekuje se da prisustvo saudijskog princa Mohammada bin Salmana izazove određene proteste zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Američki Senat odlučio je sljedeće sedmice raspravljati o povlačenju američke pomoći saudijsko-emiratskoj koaliciji u ratu u Jemenu. Senatori su zanemarili upozorenja State Departmenta i Ministarstva odbrane, koji su ustvrdili da bi to moglo naštetiti odnosima sa Saudijskom Arabijom. Zatražen je i veći nivo transparentnosti u vezi s informacijama koje američka obavještajna zajednica ima o ubistvu Jamala […]

Published On 29 Nov 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO