Trump: Iran će se opametiti i napraviti novi dogovor

Iran, Nuklearno postrojenje
Donald Trump je nuklearni dogovor iz 2015. godine, iz kojeg se jednostrano povukao, ocijenio 'strašnim' (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će Iran konačno tražiti da pregovara o novom dogovoru koji će zemlji omogućiti da “napreduje”.

Trump je kao “strašan” opisao nuklearni dogovor iz 2015. godine, iz kojeg se jednostrano povukao ove godine.

“Uspostavit ćemo najjače sankcije ikada brutalnome iranskome režimu”, rekao je Trump na skupu u sklopu kampanje nekoliko dana prije ponovnog vraćanja sankcija Teheranu, prenosi Hina.

‘Želimo Iranu da napreduje’

“I, na neki način, opametit će se i vratiti pregovorima o realnom dogovoru, poštenom dogovoru koji će im omogućiti da napreduju. Želimo im da napreduju”, rekao je u Indiani.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa najavila je da će ponovno uvesti sve sankcije Iranu koje su prvobitno bile ukinute nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma 2015. godine.

Sankcije se odnose na transportni, financijski i energetski sektor Irana, a drugi su paket sankcija otkad se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom u svibnju ove godine, prenijele su ranije agencije.

Sankcije će važiti od ponedjeljka 5. studenog, a kažnjavat će i države koje ne prestanu s uvozom iranske nafte, kao i strane kompanije koje rade s iranskim kompanijama na “crnoj listi”.

Khamenei: Otpor širom svijeta

Iranski vrhovni vođa poručio je u subotu da je Trumpova politika suočena s otporom diljem svijeta, prema državnoj televiziji.

Ajatolah Ali Khamenei dodao je da neprijateljske Sjedinjene Američke Države nisu uspjele dominirati Iranom od Iranske revolucije 1979. godine.

“Svijet se protivi svakoj Trumpovoj odluci”, rekao je Khamenei.

“Ameriku je posljednjih 40 godina porazila Islamska Republika”, kazao je on.

Izvor: Agencije